eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Peugeot

Nagy veszélyt jelenthet az elektromos autó a mélygarázsban

Ha kigyulladnak, nem lehet őket oltani, napokig is éghet egy elektromos vagy hibrid autó.

Az akkumulátor nem oltható. Egy német vizsgálat szerint a parkolóházban keletkezett tűz veszélyezteti a vasbeton szilárdságát – írja az Index.

A legtöbb elektromos autóban lítiumionos akkumulátorok tárolják az energiát, és ezen eszközök tűzvédelmi kockázata miatt például repülőgépen bizonyos tömeg felett már évek óta tilos a szállításuk.

A lap emlékeztet, hogy a veszélyre az Országos Katasztrófavédelem saját, szakmai újságában már 2018-ban felhívta egy tanulmány a figyelmet (PDF). Nagyobb visszhangja lehet viszont annak, hogy egy tűz nyomán egy bajor kisvárosban, Kulmbachban kitiltották az elektromos és hibridautókat a mélygarázsokból.

Szeptember egy öreg Volkswagen Golf égett ki egy mélygarázsban, nagyjából hetvenmillió forintos kárt okozva az épületben. Az eset alaposabb kockázatelemzéshez vezetett, amelyből kiderült, hogy milyen veszélyt jelentene egy elektromos autó kiégése egy mélygarázsban. A mélyépítési hatóság vezetője közölte, hogy elegendő mennyiségű hő hatására a vasbetonban elolvad az acél, és az egész építmény beomolhat.

A lítiumakkumulátorokat, ha egyszer lángra kapnak, nem lehet eloltani – mondta a helyi tűzoltóság szakértője. Az egyetlen lehetőségünk hagyni őket kiégni. A tűzoltóság mindössze annyit tud tenni, hogy hűti őket, de még így is van, hogy napokig tart az égésük.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×