INFORÁDIÓ
2021. szeptember 29. szerda
Mihály

elektromos autó

mélygarázs

tűzoltás

Nagy veszélyt jelenthet az elektromos autó a mélygarázsban

Nagy veszélyt jelenthet az elektromos autó a mélygarázsban

Infostart

Ha kigyulladnak, nem lehet őket oltani, napokig is éghet egy elektromos vagy hibrid autó.

Az akkumulátor nem oltható. Egy német vizsgálat szerint a parkolóházban keletkezett tűz veszélyezteti a vasbeton szilárdságát – írja az Index.

A legtöbb elektromos autóban lítiumionos akkumulátorok tárolják az energiát, és ezen eszközök tűzvédelmi kockázata miatt például repülőgépen bizonyos tömeg felett már évek óta tilos a szállításuk.

A lap emlékeztet, hogy a veszélyre az Országos Katasztrófavédelem saját, szakmai újságában már 2018-ban felhívta egy tanulmány a figyelmet (PDF). Nagyobb visszhangja lehet viszont annak, hogy egy tűz nyomán egy bajor kisvárosban, Kulmbachban kitiltották az elektromos és hibridautókat a mélygarázsokból.

Szeptember egy öreg Volkswagen Golf égett ki egy mélygarázsban, nagyjából hetvenmillió forintos kárt okozva az épületben. Az eset alaposabb kockázatelemzéshez vezetett, amelyből kiderült, hogy milyen veszélyt jelentene egy elektromos autó kiégése egy mélygarázsban. A mélyépítési hatóság vezetője közölte, hogy elegendő mennyiségű hő hatására a vasbetonban elolvad az acél, és az egész építmény beomolhat.

A lítiumakkumulátorokat, ha egyszer lángra kapnak, nem lehet eloltani – mondta a helyi tűzoltóság szakértője. Az egyetlen lehetőségünk hagyni őket kiégni. A tűzoltóság mindössze annyit tud tenni, hogy hűti őket, de még így is van, hogy napokig tart az égésük.

Nyitókép: Peugeot
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018