eur:
390.67
usd:
364.82
bux:
68272.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pannon Egyetem/Facebook

Elképesztő jelzőlámpával rukkolt elő a Pannon Egyetem – videó

A piros lámpán látható figura egy beépített szoftver segítségével életre kel, és leutánozza a várakozó ember mozdulatait. A táncoló jelzőlámpa célja – a szórakoztatáson túl – a biztonságos közlekedés.

A különleges, táncoló jelzőlámpát a megyei rendőr-főkapitányság felkérésére készítette el a Pannon Egyetem, az eredeti ötlet azonban a Smart okosautókat gyártó cégtől származik, amely elsőként mutatott be egy hasonló konstrukciót Lisszabonban – mondta az InfoRádiónak Lipovics Ágnes, az intézmény tudományos főmunkatársa.

A táncoló jelzőlámpa rendelkezik egy aktív szenzorral, amely képes az emberi testet lekövetni, majd a kinyert információt, egy függvény segítségével 25 pontban visszaadni, az alakot megformázva. Ezt továbbítja egy Raspberry Pi mini számítógépnek, amely végül egy panelre vetíti ki az eredményt. Az eszköz rendelkezik továbbá egy fényérzékelővel is, hogy csak a piros lámpánál kapcsoljon be a LED-panel, vagyis, hogy a zöld állásnál ne zavarja a járókelőket – tette hozzá Lipovics Ágnes, kiemelve, mindennek a lényege a szórakoztatás lenne.

Mint elárulta, a megyei rendőr-főkapitányság eredetileg promóciós céllal szerette volna felhasználni a berendezést rendőrnapok alkalmával, az viszont egyelőre még kérdéses, hogy kihelyezik-e majd valahová „élesben” is.

A projekt koordinálásáért is felelős Lipovics Ágnes arra is kitért, a fejlesztésbe a Pannon Egyetem hallgatóit és oktatóit egyaránt bevonták, a beérkezett és hasznosítható ötletek alapján pedig végül egy kollégájával készítették el az eszköz végső működését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×