eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Koronavírus - szemléletes ábra mutatja, miért kicsi a repülőn a fertőzésveszély

Az új intézkedésekkel minimálisra csökkenthető a koronavírussal való fertőződés veszélye repülés közben.

A hatóságok és a légitársaságok különféle intézkedéseket és műszaki eszközök használatát vezették be, de ezek csak együttesen lehetnek hatékonyak.

Az Airbus pénteken Facebook-közvetítésben magyarázta el, hogy az új intézkedések hogyan tudják megőrizni az utasok egészségét. Jean Brice Dumont, az Airbus vezető mérnöke azt mondta, több évtizede alkalmaznak a légiközlekedésben olyan szűrőket, amelyek képesek a szálló részecskék és kórokozók jelentős részét felfogni – írta az airportal.hu.

A repülőgépek rendszere 2-3 percenként cseréli le a kabinban lévő levegőt úgy, hogy fele részben mindig friss levegőt áramoltat, a másik felét pedig újrakeringeti.

A visszakeringetett levegő minden alkalommal átmegy egy HEPA-szűrőn, amely képes a benne lévő szálló részecskék, baktériumok, vírusok több mint 99 százalékának kiszűrésére.

A levegő útját mutatja az alábbi ábra, jól látszik rajta a fentről lefelé keringetett levegő útja is. Ezzel érhető el, hogy a kabin különböző részein helyet foglaló utasok között minimális a fertőződés esélye, de a gyorsan cserélődő levegőnek köszönhetően a veszély az egymás mellett ülő utasok esetében is kisebb, mint bármilyen más zárt térben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×