eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus-támadás – itt vannak a legveszélyesebb honlapok

Több száz olyan honlap működik, amely a járvánnyal kapcsolatos információkat ajánl, de valójában a látogató bizalmas adataira vadászik.

Százával hoznak létre olyan, koronavírushoz kapcsolható oldalakat, amelyekkel valójában rosszindulatú kampányokat végeznek. Egyetlen céljuk a felhasználó bizalmas adatainak megszerzése. Már akadnak olyan levelek is idehaza, amiket magyar nyelven írtak hasonló céllal – derül ki a Panda Security legfrissebb kutatásából.

A legveszélyesebb domainnevek:

  • acccorona [.] com
  • alphacoronavirusvaccine [.] com
  • anticoronaproducts [.] com
  • beatingcorona [.] com
  • beatingcoronavirus [.] com
  • byebyecoronavirus [.] com
  • cdc-coronavirus [.] com
  • contra-coronavirus [.] com
  • corona-crisis [.] com
  • corona-emergencia [.] com
  • coronadetection [.] com

Ezekre a honlapokra nem szabad kattintani, különösen akkor nem, ha valaki olyan levelet kap, amelyekben ezekre a felületekre vezető tartalmat talál – hívja fel a figyelmet a cég. Ezeket a címeket a koronavírus-járvánnyal összefüggésben azért hozták létre, hogy a felhasználók bizalmas információit megszerezzék.

A Panda Security a járvány alatt több száz ilyen esetre bukkant, a felsorolt oldalnevek ezeknek csupán szűk keresztmetszetét adják. Az elmúlt hetekben milliók próbáltak az interneten választ keresni a pandémiával, s immár az újraindulással kapcsolatos kérdésekre, a számítógépes bűnözők ezt a felfutást kihasználva hoztak létre olyan domain neveket, amelyek a járványügyi helyzetről információkat ígérnek. Sokan rátévednek ezekre a valójában rosszindulatú oldalakra, s ráadásul számos esetben érzékeny adatokat adnak meg.

Ezek mellett rosszindulatú e-mailek sora kering a világhálón. Akad köztük olyan is, amelyik magyar nyelven szólítja meg a felhasználót. Ezek a levelek többek között a vírussal kapcsolatos óvintézkedésekről ígérnek információkat, vagy friss híreket kínálnak, de exkluzív, már létezőnek mondott védőoltással is kecsegtetnek. Ezek viszont valójában vírust engednek a gépre, ami érzékeny adatok megszerzését biztosítja a támadók számra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×