eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Kamp-Lintfort, 2018. július 27.39 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála egy almafa mellett az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kamp-Lintfortban 2018. július 27-én. A német meteorológiai szolgálat, a DWD hőségriadót rendelt el az ország nagy részében. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Időjárási csavar: melegebb van az északi sarkkörnél mint Olaszországban

A sarkkör környékén 31 fokot mértek, míg Olaszországban 15-21 fok alatt maradt a hőmérséklet. Mi történt? Feje tetejére állt a világ? Igen, és ez tulajdonképpen normális.

Nagy hőmérsékleti különbségek jellemzik Magyarország, és Európa időjárását is ezekben a napokban.

Vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok, de ami megdöbbentőbb:

az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott hétfőna hőmérő, pedigz állomás az északi sarkkörhöz nagyon közel helyezkedik el.

Közép-Európában ezzel szemben 20 fok alatt maradnak a maximumok, és a Földközi-tenger középső medencéjében is jóval hidegebb van az ilyenkor megszokottnál.

A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén is elég szembetűnőek a különbségek: Közép-Európában van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest - írta az Időkép.

Miért történik mindez?

A választ a kontinens felett uralkokdó áramlási viszonyok adják meg. Jelenleg ugyanis meridionális áramlás dominál, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő.

Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut.

Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg.

Magyarország éppen a frontvonalon helyezkedik el. Nyugaton viharos széllel áramlik be a hidegebb levegő, keleten azonban napos, meleg idő jellemző. A hőmérséklet-különbség egy-két helyen a 20 fokot is eléri.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×