eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Halőr kecsegét (Acipenser ruthenus) telepít a Dunába a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepe melletti Duna-parton 2019. március 20-án. A halak napja és víz világnapja alkalmából a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és az FCSM féltonnányi kecsegét telepített a Dunába.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Visszaengedték a halakat a Dunába - itt a három kívánság

Féltonnányi kecsegét telepített a Dunába a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és a Fővárosi Csatornázási Művek a közelmúltban. A fejlesztésekről a csatornázási művek kommunikációs vezetője, Bátori Marianna beszélt az InfoRádióban.

A teljes körű budapesti szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre tisztább a Duna vize, ezáltal a folyó élővilága is megújult. Ezt a folyamatot segíti a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (FŐHESZ) közös haltelepítési akciója, amelyben 500 kilogramm kecsegét telepítettek a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél.

A fővárosi beruházások nem állnak meg, elindult a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a záporvíz-tározó kapacitásbővítő beruházás. Ez azért fontos, mert így a szennyvízzel hígított záporvizeket is fel tudják fogni, a késleltetett tisztítás érdekében - fejtette ki a kommunikációs vezető.

A közös akcióhoz tartozik három kívánság is:

  • óvjuk meg a folyóvizeinket,
  • ügyeljünk a folyópartok tisztaságára,
  • a csatornákat csak rendeltetésszerűen használjuk, ne pedig szemetesvödörként.

A FŐHESZ hosszú távú fajmegőrzési programjában a kecsegeállomány pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően a szövetség az elmúlt három évben közel 5000 kilogrammnyi egyéves (30-40 centiméter nagyságú) kecsegét telepített a Dunába, az idén pedig még további 1500-2000 kilogrammot telepítenek ebből a halfajból a folyóba.

A kecsege az őshonos tokfélék családjába tartozik, amelyek nagy része - a kecsege kivételével - a XIX. századi folyószabályozások, vízlépcsők, ipari és kommunális szennyezések miatt eltűnt a Dunából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×