eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pxhere

Háromhetes kutyastop az ország jelentős részében

Az ok a rókák veszettségmentesítése. Mutatjuk a térképet is, hol tilos és veszélyes kutyát sétáltatni a következő időszakban.

E hét péntek és április 14. között zajlik Magyarországon a rókák tavaszi, veszettség elleni "oltása" - közölte a Nébih. Az érintett térségekben ezen idő alatt ebzárlat és legeltetési tiltalom van érvényben. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti - teszi hozzá a tájékoztatás.

A veszélytelenítés az ország 9 megyéjében, összesen 42 ezer négyzetkilométernyi területen zajlik, ami az ország területének majdnem fele;

erről részletes térképet is közölt a Nébih.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat, amelynek költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján

az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket

a vakcinázott területeken.

A rókaimmunizációs programnak köszönhetően napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×