INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

időjárás

szélvihar

balaton

A partfalat csapkodják a hullámok az erős északi szélben a balatonfenyvesi strandon 2014. március 5-én. A Balaton vízszintje elérte a 129 centimétert, ez 19 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását február 28-án, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték, azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a tóba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért a következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani. Szakemberek szerint a várhatóan tovább erősödő északi szél kinyomhatja a Balaton vizét a mélyebben fekvő településrészekre.

Így csapott le a viharos szél a Balatonra - videó

Infostart

Siófokon és Sopronban közel 100 km/órás lökést mért az Időkép szélmérője.

A szélvihar erejét jól jellemzi, hogy több más mérőponton is 90 km/óra fölötti lökést rögzítettek az elmúlt 24 órában - írja az Időkép.

A Kendig-csúcson 96, Keszthelyen 91, Gárdonyban pedig 90 km/óra volt a legerősebb széllökés sebessége.

A videón jól látszik, hogyan korbácsolta fel legnagyobb tavunk vizét az orkán.

Amellett, hogy a viharos szél károkat okozhat, ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, ugyanakkor jótékony hatása is van: az elmúlt napokban jelentősen csökkent a légszennyezettség, a szálló por koncentrációja országszerte alacsony.

A légmozgás várhatóan az esti óráktól mérséklődik, a következő napokban pedig inkább már csak élénk, csütörtökön a Dunántúlon helyenként erős lökések kísérhetik, de a mostanihoz hasonló szélviharra nem kell számítani - olvasható az előrejelzésben.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018