eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
Minőségellenőr vesz mintát a Túró Rudi gyártásához használt nyers túróból a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében. Az itt készülő Túró Rudiból évente több mint kétszázmillió darab fogy hazánkban. Módosító indítványt nyújtottak be a chipsadóhoz, amely alapján a magas minőségű tejdesszerteket és tejes italféleségeket kivonnák az adófizetési kötelezettség alól. A népegészségügyi termékadó (chipsadó) törvényből kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak, így mentesül például a Túró Rudi és a kakaós tej.
Nyitókép: Balázs Attila

Nem is hinné, mi lehet szuperélelmiszer

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a túró, ami a tej összes hasznos tulajdonságával rendelkezik, ezért akár napi szinten is érdemes beépíteni az étrendbe.

A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztanunk, mert számos értékes tápanyagot – fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat – tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van. A fogak és a csontok épségéhez nélkülözhetetlen kalcium például ebből az élelmiszercsoportból hasznosul a legjobban.

A túró szuperélelmiszer a javából. Sovány változatában több a kalcium, mint a félzsíros és zsíros fajtákban. 10 deka félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár (2,5 dl) tej. Ráadásul a tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják, bár a fogyasztható laktóz mennyisége egyéni tolerancia kérdése. Tejcukortartalma egyébként még a joghurtnál, kefírnél is alacsonyabb. A tehéntúró fogyasztása alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően előnyösebb, mint a zsíros juhtúróé. Emellett sokoldalúan felhasználható, édes, sós vagy éppen savanykás ízű ételekben.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×