eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Váratlan helyen hirdettek medúzariadót

Medúzariadót fújtak a német hatóságok pénteken a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, felszólítva a fürdőzőket, hogy nem merészkedjenek a vízbe a szokatlanul sok medúza miatt.

A német életmentő társaság (DLRG) tagjai mintegy

  • 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben, és
  • további 600 bejelentést kaptak arról, hogy sárgahajas medúzák megcsíptek úszókat.

A DLRG travemündei szolgálatának igazgatója, Jan Cramer elmondta, pénteken ugyan nem észleltek a partok mentén medúzákat, de arra figyelmeztetett, hogy távolabb lehetnek még a vízben a legnagyobb ma élő medúzafaj, a sárgahajas medúzák egyedei.

A csalánozók törzsében tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amely bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.

A sárgahajas medúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben.

Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják,

a melegedő Balti-tengerben egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.

Ezek az óriásmedúzák leginkább a hideg vizeket szeretik, az Északi-sark körüli vizekben, az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben élnek, és akár 37 méter hosszúra és 2,3 méter szélesre is megnőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×