eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Váratlan helyen hirdettek medúzariadót

Medúzariadót fújtak a német hatóságok pénteken a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, felszólítva a fürdőzőket, hogy nem merészkedjenek a vízbe a szokatlanul sok medúza miatt.

A német életmentő társaság (DLRG) tagjai mintegy

  • 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben, és
  • további 600 bejelentést kaptak arról, hogy sárgahajas medúzák megcsíptek úszókat.

A DLRG travemündei szolgálatának igazgatója, Jan Cramer elmondta, pénteken ugyan nem észleltek a partok mentén medúzákat, de arra figyelmeztetett, hogy távolabb lehetnek még a vízben a legnagyobb ma élő medúzafaj, a sárgahajas medúzák egyedei.

A csalánozók törzsében tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amely bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.

A sárgahajas medúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben.

Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják,

a melegedő Balti-tengerben egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.

Ezek az óriásmedúzák leginkább a hideg vizeket szeretik, az Északi-sark körüli vizekben, az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben élnek, és akár 37 méter hosszúra és 2,3 méter szélesre is megnőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×