eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Tuti tippek leégés ellen

A napozás nemcsak a megjelenésünket javítja, hanem hatással van az egészségünkre is. Sokan azonban gyorsan szeretnének napbarnított bőrszínt elérni, ezért figyelmen kívül hagyják a szakemberek tanácsait. A bőrtípusnak megfelelő készítmények használatával ugyanakkor elkerülhetjük a napégést, a bőr öregedését és a bőrdaganat megjelenését is.

A nők körében még mindig nagy népszerűségnek örvend a napbarnított bőrszín, de mielőtt nekiállnak bőszen napfürdőzni, nem árt górcső alá venni néhány dolgot. Nagy Katalin bőrgyógyász főorvos szerint napozás előtt nem árt tisztába kerülni azzal, hogy az embernek milyen is a bőrtípusa, mivel például

a zsíros bőrre másfajta fényvédő szükséges, mint a normál bőrre.

Ezenkívül a bőrszín is fontos tényező: a kelta típusú, világos bőrű ember extrém könnyen megég a napon, tulajdonképpen soha nem barnul le, mert állandóan lehámlik. A második típus már nem olyan fehér bőrű, a harmadik pedig könnyen lebarnul.

Mit tegyünk ha mégis megtörténik a baj, és leégünk?

Sokan követik nagymamáik házi praktikáit, és tejföllel kenegetik a leégést. A bőrgyógyász szerint ez a legutolsó, amit tegyünk.

"Lehet kapni olyan napozás utáni szereket, amelyeket direkt erre a célra fejlesztettek ki. Minden égett bőr le fog hámlani. Van olyan súlyos napégés, ami magas lázzal jár, rossz közérzettel, ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert ennek súlyos következménye is lehet" - tette hozzá Nagy Katalin.

A naptejek testre valók, a krémek pedig elsősorban az arcra, ennek oka pedig a tej és a krém közti szerkezeti különbség, a vivőanyag eltérése.

Ne sminkeljünk!

Napozáskor feltétlenül kerüljük el a sminkelést, hiszen úgy csak foltokat fogunk égetni a bőrünkbe - jegyezte meg a főorvos. Továbbá

parfümözött vagy illóolajos bőrrel sem szabad napozni menni,

hiszen az illóolajok bőrgyulladást okozhatnak, ami örök életre nyomot hagy.

Gyermekek védelme

A legfontosabb szabály:

a csecsemőt sose tegyük ki a napra.

"Vannak olyan fényvédő krémek, amelyek már féléves kortól is alkalmazhatók. Gyermekeknek kizárólag gyermekek számára kifejlesztett napozót szabad használni. Kis sapkát, napszemüveget is adjunk rájuk. Egyértelműen a szülő felelőssége, hogy megelőzze, hogy később bőrrák alakuljon ki a gyereknél, hiszen ha többször leég, nagyobb valószínűséggel fog felnőtt korában bőrdaganatot kapni" - mondta a bőrgyógyász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×