eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Becsavarodnak néha a magyar borászok is

Becsavarodnak néha a magyar borászok is

A borospalackok alternatív lezárása egyre gyakoribb, az újdonságok közül a csavarzárral találkozhatnak a legtöbbször a minőségi borok vásárlói. Ez a zárási mód már olyan tételeknél is megjelenik, amelyeknél fontos az otthoni tárolás és érlelés, tehát adódik a dilemma: vajon mennyi időt bírnak ki a borok a csavarzár alatt?

Az InfoRádió bormagazinjában a csavarzárakra irányuló kérdést Tóth Adrienn nemzetközi borakadémikusnak tettük fel.

A szakértő elmondta: a világ borpiacán és Magyarországon is egyre több csavarzáras borral találkozni. A mennyiségi növekedés mellett az is megfigyelhető, hogy folyamatosan emelkedik azoknak a pincészeteknek a száma, amelyek nem csupán az egyszerűbb, "könnyű ivású" boraikat zárják ezzel a módszerrel, hanem a középkategóriás, vagy akár a prémium szegmensbe tartozó tételeiket is csavarzárral forgalmazzák.

Leginkább Ausztrália és Új-Zéland borászatainál látható, hogy a legmagasabb minőségi kategóriák esetében is bátran alkalmazzák a csavarzárat, de más újvilági termelők is szívesen váltottak zárási módot.

Becsavarodnak néha a magyar borászok is

A rendelkezésre álló ismeretek alapján elmondható, hogy a csavarzárral ellátott palackokban a minőségi borok ugyanolyan szépen képesek érlelődni, mint a parafadugóval lezárt üvegekben - vélekedik Tóth Adrienn.

A szakértő kiemelte, hogy nem a zárási mód a legfontosabb, hanem az: milyen minőségű bor kerül az üvegbe és maga a palackozás mennyire történt szakszerűen és kellően tisztán.

Tóth Adrienn arról is beszélt, hogy Magyarországon néhány éve még nem volt elfogadott, hogy egy komoly bor "csavaros" palackba kerüljön, ám ezen a téren itthon is változik a hozzáállás. Mivel a hazai borok közül szinte kizárt, hogy olyan 5, vagy akár 10 évnél öregebb komoly tétellel találkozzunk, amelyik csavarzáras, ezért egy ideig még a külföldi tapasztalatokra kell hagyatkozni.

A szakértő személyes tapasztalatai iránt is érdeklődtünk: mit érzékelt azon borok esetében, amelyek hosszabb ideig érlelődtek csavarzáras palackban? Mint mondta, olyan borokat kóstolt, amelyek 3-4 évet értek csavarzár alatt, de ezeknél a tételeknél nem érződött, hogy az alternatív zárás negatívan befolyásolta volna az érést.

A témáról magyar nyelven itt találhatnak információkat.

Angol nyelvű publikációk a csavarzárról itt és itt. Mindkét cikkben arról olvashatunk, hogy lehet találkozni olyan csavarzáras tételekkel, amelyek már 20-30 évesek, és a bennük lévő borok - fehérek és vörösök is - jó állapotban vannak.

A bormagazin teljes adását itt hallgathatja meg: a Hordóminta magazin 2017. február 22-i adása 1. rész

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×