INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

alvás

öngyilkosság

depresszió

A túl kevés és a túl sok alvás is mentális károsodást okozhat

A túl kevés és a túl sok alvás is mentális károsodást okozhat

InfoRádió / MTI

A napi négy órát vagy annál kevesebbet alvó emberek esetében nagyobb a valószínűsége a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének - derült ki egy dél-koreai tanulmányból.

Sin Jung Csul, a szöuli Kangbuk Samsung Kórház munkahelyi mentális egészséget vizsgáló intézetének vezetője szerint több mint 202 ezer olyan, a húszas-negyvenes éveiben járó munkavállalóra terjedt ki a vizsgálatuk, akik 2014-ben keresték fel az intézményt egészségi felmérés céljából.

Az eredmények szerint a naponta négy órát vagy annál kevesebbet alvók körében 9,1 százalék volt a depresszió előfordulásának aránya, ami több mint négyszerese a napi hét órát alvók körében tapasztalt 2 százaléknak.

A keveset alvók körében 16 százalék volt a szorongás és 12,7 százalék az öngyilkos gondolatok előfordulásának aránya, míg a hét órát alvók körében ugyanez 4,3, valamint 5 százalék volt.

A tanulmány szerint a napi hét óránál többet alvóknál is megfigyelhetőek voltak a kis mértékű mentális károsodás jelei.

A kutatók azonos nemű, azonos korú és hasonlóan stresszes munkahelyi körülmények között dolgozó embereknél vizsgálták az öngyilkosságra való hajlamot, ami 1,9-szer volt magasabb a keveset alvók, mint az eleget alvók körében.

"Az eredmények tanúsága szerint képesek lehetünk megakadályozni a depresszió, valamint a szorongásos betegségek kialakulását, de még akár az öngyilkosságot is, ha napi hét óra alvást tudunk biztosítani a dolgozóknak" - mondta az intézet vezetője.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018