eur:
388.68
usd:
361.61
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Így kerüljük el a front miatti fejfájást és fáradékonyságot

Így kerüljük el a front miatti fejfájást és fáradékonyságot

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint legutóbb 1985-ben volt olyan fagyos a január, mint idén. A február azonban tavasziasan indult, a hétvégén megdőlt a melegrekord, a mérések kezdete óta abszolút csúcsnak számít a Kaposváron szombatra virradóra mért 9,5 Celsius fokos hőmérséklet. A 20 fokos hőmérséklet-ingás megviseli az emberi szervezetet – mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Általánosságban elmondható, hogy minden embert megvisel a hőmérséklet-ingadozás, különösen akkor, ha front van. De vannak betegek, akik még nehezebben viselik a frontokat. Ilyenek

a túlhajszolt életmódot folytató emberek, akiknek esetleg instabil az idegállapotuk, gyengébb a fizikai állapotuk, ilyenek az idősek és a gyerekek

– közölte Torzsa Péter.

Hozzátette, hogy idősebb korban más betegségek is gyakrabban előfordulnak, amelyek miatt szintén nehezebb alkalmazkodni az időjárás-változásokhoz.

Ilyen betegség lehet a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- vagy kardiovaszkuláris betegség – sorolta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Elmondta, hogy 10-20 fokos hőmérséklet-változásnál a koncentrációképességünk is rosszabb lesz. Ezért fontos a hivatásos sofőröknek ilyenkor jobban odafigyelniük, érdemes gyakoribb szünetet tartani, hiszen a szünet után jobban tudnak koncentrálni a vezetésre.

„Azzal segíthetjük a saját helyzetünket ilyenkor, ha folyamatosan edzettek vagyunk, az immunrendszerünket erősítjük.

Ehhez a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, megfelelőnek kell lennie a folyadékfogyasztásunknak, és ne csak este, hanem egész nap próbáljunk elég vizet inni” - tanácsolta a háziorvos.

Torzsa Péter hozzátette, hogy lehetőség szerint arra is oda kell figyelni, hogy réteges legyen az öltözködésünk.

„Jellemző ilyenkor a vérnyomáscsökkenés, ezért előfordulhat, hogy aki vérnyomásbeteg, annak például csökkentenie kell a vérnyomáscsökkentő dózisát, és emelkedhet ilyenkor a páciensek pulzusa is” - folytatta a hőmérsékletváltozás lehetséges következményeinek sorolását Torzsa Péter.

A depresszióra hajlamosaknál erősödhetnek a tünetek, ha pedig valakinek zöld hályoga, glaukómája van, ilyenkor rohamok gyakrabban alakulhatnak ki.

„A migrénes fejfájás is gyakrabban jelentkezik olyankor, amikor fronthatásokat tapasztalunk”

- emelte ki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×