eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Különleges kedvence lehet Európának

A közösségi médiát és a hazai netezőket minden évben megmozgatja az Év fája szavazás, annyira, hogy tavaly az európai versenyt is megnyerte a magyar fa.

Idén 16 ország fái versenyeznek az Európai Év Fája címért, köztük egy budapesti platán is. Megkezdődött szavazás, amelynek újdonsága, hogy idén két fára is le lehet adni a voksot a verseny honlapján. Tavaly a 250 ezer szavazó közül több mint 72 ezer a magyar fát támogatta, ezzel a bátaszéki molyhos tölgy az első helyen végzett.

Különleges kedvence lehet Európának

A tavalyi nyertes bátaszéki tölgy (fotó: Bátaszék / treeoftheyear.org)

Magyarországot idén a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja képviseli az európai versenyben. Ez a fa 2016. novemberében 3545 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A platán környezetét 1903-ban parkosították, és a kilencvenes években elnyerte a „Budapest első számú díszkertje” címet.

A versenyben kifejezetten olyan fákat keresnek, amelyeknek a megőrzéséért a körülöttük élők sokat tesznek, és amelyek a közösségek életében fontos szerepet játszanak. Ezért a nevezéseket is egy-egy történet kíséretében fogadják - mondta el az InfoRádiónak Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

Különleges kedvence lehet Európának

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége, Fifi néni is gyakran megpihentek a fa árnyékában, sétáltatták kutyájukat, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat. A fa a mai napig a tér meghatározó eleme. (fotó: treeoftheyear.org / Kőszegi Róbert)

A Jászai Mari tér platánjának a külsejével szemben inkább a története a jelentős, de ez fontos, hiszen ebben a versenyben kifejezetten az ember és a fák kapcsolatára hívják fel a figyelmet. Azok a fák indulnak jó eséllyel, amelyek az ott élő közösség számára sokat jelentenek. Tavaly például egész Bátaszék mozgósította magát, az egykor ott élők és a mostaniak, sőt az ismerőseik is szavaztak. Sokat számít tehát, hogy melyik közösség mennyire tudja mozgósítani a tagjait - mondta Móra Veronika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×