INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
hírekinforádióallergiaparlagfű

Jön az allergiaszezon, támad a parlagfű

Infostart / InfoRádió

Hamarabb kezdődhet a parlagfű szezon az időjárás miatt - mondta az InfoRádiónak az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője. Magyar Donát hozzátette: a pázsitfűfélék okoznak most gondot az allergiásoknak de a kültéri penészgombák miatt is figyelni kell.

„A legfőbb levegőben található allergén jelenleg a pázsitfűfélék pollenje. Most közepes és magas koncentrációban található meg a levegőben – emellett a csalánféléknek is hasonlóan alakul a pollenszáma. Más gyógynövények is virágoznak – például az útifű, a lórom illetve a kenderfélék. A fák viszont most nem okoznak tüneteket” - mondta Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Hozzátette: a magas pollenszám a hét közepéig még tart, utána esőzések várhatók az előrejelzések szerint, ami kimossa a pollenszemeket a levegőből.

„A másik allergén a csalánfélék – de ne elsősorban a csalánra gondoljunk, hanem van egy rokona, a szintén csalánfélék közé tartozó gyomnövény, a falgyom, amely észrevétlenül, egyre jobban terjed a városokban” - tudatta az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Magyar Donát elmondta, hogy a pázsitfű pollenjei végigkísérik majd a nyár további részét, a csapadékos időjárásnak köszönhetően pedig megerősödik és gyors növekedésnek indul a parlagfű.

"A csapadékos július következménye az lehet, hogy már a hónap utolsó hetében megjelenhetnek az első parlagfű pollenszemek, amely igen erős allergén, sokan szenvednek tőle. A csapadékos időjárásnak és a melegnek köszönhetően a kültéri penészgombák koncentrációja is megnő, a spóraszámuk már most is magas és várhatóan még tovább fog emelkedni néhány héten belül” - mondta Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Kapcsolódó hang

Jön az allergiaszezon, támad a parlagfű
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH