Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája az MTI-nek elmondta: nagyon sokan főznek jó házipálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.
"A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házipálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak" - mondta.
A fesztivál szervezői ezért várják a házipálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják és ha akarják, meg is vásárolhatják.