INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Biztonságosabbak lesznek az étrend-kiegészítők

InfoRádió
Nem biztonságosak az étrend-kiegészítők, ezért több szervezet együttműködési megállapodást írt alá a termékek alaposabb vizsgálatáról. Sok készítmény ugyanis gyógyszerhatóanyagot is tartalmaz. Erről Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője beszélt az InfoRádiónak.

„Azok a készítmények, amelyek a piacon keresztül eljutnak a fogyasztókhoz, nem esnek át előzetes engedélyezésen, hanem egy bejelentési rendszer után rögtön forgalomba kerülnek. Emiatt előfordulhat az, hogy olyan készítmények jelennek meg a piacon, amelyek nem biztonságosak. A jogszabálynak ezt a hiátusát szerettük volna kikerülni ezzel a megállapodással” - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Hozzátette: ez a jogszabály egy európai uniós jogszabály magyar implementálása, tehát ebben a tekintetben nincsen mozgástér, mégis szerették volna, ha működik valamiféle előzetes kontroll ezeknél a készítményeknél is.

„Ez azt jelenti majd a jövőben, hogy a megállapodást aláírók kötelezettséget vállalnak arra, hogy egy kockázatelemzési rendszert alkalmaznak és csak olyan készítményeket juttatnak be az ellátási láncba, a nagykereskedőkön keresztül a gyógyszertárakba, amelyek megfelelnek ennek a rendszernek és ezért biztonságosak” - fogalmazott a munkacsoport vezetője.

Ilku Lívia elmondta, hogy ilyenkor meg kell lennie a terméket kísérő dokumentumoknak és minőségi bizonylatoknak. A gyártónak nyilatkoznia kell arról, hogy megfelel ennek a kockázatértékelési rendszernek. Fontos, hogy a hatósági honlapon ezek a készítmények zöld pipát kapjanak a forgalmazásra – ezeknek mind-mind meg kell felelni ahhoz, hogy egy készítmény bekerülhessen a rendszerbe.

„Majdnem minden héten kiderül a hatóságok piacfelügyeleti tevékenységének eredményeként, hogy olyan készítmények vannak a piacon, amelyek nem biztonságosak. Az egyik ilyen készítmény példáéul az, amely étrend-kiegészítőként hirdeti magát, ugyanakkor gyógyszer hatóanyagot tartalmaz és jó a merevedési zavar kezelésére” - említette a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkatársa.

Hozzáfűzte: sajnos nagyon sok ilyen készítmény van a piacon.

„Vagy az a probléma, hogy ami bennük van, az ártalmas, vagy olyan hatóanyagot kellene tartalmazniuk, amely nagyon fontos lenne a betegség megelőzése szempontjából, de nem található meg bennük. Mindkét véglet folyamatosan tetten érhető a piacon” - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az InfoRádiónak.


A címlapról ajánljuk