eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyermekétkeztetésben kerülendő a 12 százalékosnál zsírosabb tejföl

A zsíros tejfölök és húsok mellett a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is kerülni kell a közétkeztetésben az országos tiszti főorvos e hónaptól érvényes ajánlása szerint. Az InfoRádió által felkeresett étkeztetési cég vezetője szerint a dokumentum betarthatatlan, a megkérdezett dietetikus szerint azonban hiánypótló.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján található dokumentum a kerülendő élelmiszerek körébe sorolja az ételport, a leveskockát, a sót, tartalmazó ételízesítőt, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú húst, a 20 százalék feletti zsírtartalmú húskészítményt, a sertés- és baromfizsírt, a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt, valamint az alkoholt, tartalmazó élelmiszereket.

A Paller Judit országos tiszti főorvos által jegyzett ajánlás szerint édességet önálló étkezésként a közétkeztetésben nem lehet adni, leszámítva a legalább egyharmad rész gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket, tartalmazó készítményeket.

Italként kizárólag ivóvíz, tej, kakaó és tea adható. Kerülendőek a koffeintartalmú vagy energiaitalok, a szénsavas vagy cukrozott üdítők, szörpök, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó vagy ötven százalék alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek.

Román Péter, a több fővárosi iskola étkeztetését is ellátó Junior Vendéglátó Zrt. elnöke szerint az országos tiszti főorvos ajánlása jelentősen drágíthatja a közétkeztetést.

"A jelenlegi rendszerben ez így betarthatatlan. Az árat pedig az önkormányzatok kerete határozza meg. Ha az önkormányzat azt mondja, hogy erre nincs pénze, akkor hogyan betartjuk be az előírásokat?" - tette fel a kérdést.

Henter Izabella dietetikus az InfoRádiónak nyilatkozva elismerte, hogy nehéz lesz az ajánlást betartani, de, mint mondta, hiánypótló a dokumentum.

"Olyan sztereotípiákat kell most felrúgni, amelyeket nagyon nehéz lesz, és mindenki a pénzre fog hivatkozni. Erre megint csak azt tudom mondani: lehet, hogy ez most többe kerül, de hosszú távon, ha nem lesznek elhízott, magas vérnyomásos, ízületi problémás, cukorbeteg gyerekeink, az sokkal olcsóbb lesz" - vélekedett.

A tiszti főorvos ajánlásainak érvényesülését a területileg illetékes megyei kormányhivatal évente legalább egyszer ellenőrzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×