Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján található dokumentum a kerülendő élelmiszerek körébe sorolja az ételport, a leveskockát, a sót, tartalmazó ételízesítőt, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú húst, a 20 százalék feletti zsírtartalmú húskészítményt, a sertés- és baromfizsírt, a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt, valamint az alkoholt, tartalmazó élelmiszereket.
A Paller Judit országos tiszti főorvos által jegyzett ajánlás szerint édességet önálló étkezésként a közétkeztetésben nem lehet adni, leszámítva a legalább egyharmad rész gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket, tartalmazó készítményeket.
Italként kizárólag ivóvíz, tej, kakaó és tea adható. Kerülendőek a koffeintartalmú vagy energiaitalok, a szénsavas vagy cukrozott üdítők, szörpök, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó vagy ötven százalék alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek.
Román Péter, a több fővárosi iskola étkeztetését is ellátó Junior Vendéglátó Zrt. elnöke szerint az országos tiszti főorvos ajánlása jelentősen drágíthatja a közétkeztetést.
"A jelenlegi rendszerben ez így betarthatatlan. Az árat pedig az önkormányzatok kerete határozza meg. Ha az önkormányzat azt mondja, hogy erre nincs pénze, akkor hogyan betartjuk be az előírásokat?" - tette fel a kérdést.
Henter Izabella dietetikus az InfoRádiónak nyilatkozva elismerte, hogy nehéz lesz az ajánlást betartani, de, mint mondta, hiánypótló a dokumentum.
"Olyan sztereotípiákat kell most felrúgni, amelyeket nagyon nehéz lesz, és mindenki a pénzre fog hivatkozni. Erre megint csak azt tudom mondani: lehet, hogy ez most többe kerül, de hosszú távon, ha nem lesznek elhízott, magas vérnyomásos, ízületi problémás, cukorbeteg gyerekeink, az sokkal olcsóbb lesz" - vélekedett.
A tiszti főorvos ajánlásainak érvényesülését a területileg illetékes megyei kormányhivatal évente legalább egyszer ellenőrzi.
Át kellett írni a Medián közvélemény-kutatási adatait, de van rá magyarázat