eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bezárt a világ egyik leghíresebb étterme

Felszolgálták az utolsó vacsorát a hétvégén az El Bulliban, a világ egyik leghíresebb éttermében.

A szombati utolsó étlapon 50 fogás szerepelt, köztük olyan íncsiklandó remekek, mint a Kagyló habcsók, az Olajbogyógömb vagy a Hideg-meleg gin fizz.

A mintegy félszáz meghívott vendég között voltak a vendéglő által a világ jelenlegi legjobb szakácsainak tartott séfek, a dán René Redzepi, a spanyol Joan Roca és Andoni Luis Aduriz, valamint az olasz Massimo Bottura.

A 24 év alatt, míg Ferran Adria gasztronómiai virtuóz volt a konyhafőnök, a katalóniai Rosesben működő étteremnek hosszú időn át sikerült megőriznie a szinte elérhetetlen három Michelin-csillagos besorolást, és a The Restaurant című brit szaklap ötször minősítette a világ legjobb éttermének.

Az utolsó vacsora és koktélparti után a 49 éves Adria bezárja az éttermet és "zöld" gasztronómiai alapítvány létrehozásának szenteli magát. Az új kulináris technikákat és ismeretlen ízeket kutató alapítvány étterme, a felújított Cala Monjoi Barcelonától kétórányira északra a tervek szerint 2014-ben nyílik meg.

Az Elbullifoundation nevű jövőbeli alapítvány 20-25 ösztöndíjat ad évente konyhafőnököknek, akik együtt főzhetnek majd az étterem szakácsaival. Ötleteiket és találmányaikat az interneten is közzéteszik.

Ferran Adriát, aki 1987 óta vezeti az El Bullit, a spanyol gasztronómia arculatának megújítójaként, az avant-garde konyha mestereként tisztelik. Ötven férőhelyes éttermében, amely csak esténként és csak az év hat hónapjában nyitott ki, évente több mint egymillióan próbáltak helyet foglalni, a helyeket az esetek többségében sorsolással osztották ki. Az étkezés öt órán át is eltarthatott és fejenként átlagosan 270 euróba (73 ezer forint) került, ital és áfa nélkül.

Népszerűsége ellenére az El Bulli vesztesége évente félmillió euró volt (135 millió forint) volt - ismerte el tavaly a séf.

"Az emberek azt hiszik, hogy szomorú vagyok, de a világ legboldogabb emberének tartom magam" - mondta Adria. "Az El Bulli nem zár be, csak átalakul." "Az El Bulli ismét kinyit, csak nem a helyfoglalásokért" - mondta Adria az étterem kertjében tartott búcsú-sajtóértekezleten.

A séf az étterem bezárása után utazásokra készül, hogy Kínában, Peruban és az Egyesült Államokban népszerűsítse az El Bullit, a Harvard Egyetemen előadásokat fog tartani. Jövő januárjában kezd komolyan foglalkozni az alapítvánnyal, és október 4-én Madridban - mint mondta - "fontos bejelentést" tesz.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×