eur:
401.88
usd:
370.82
bux:
74149.39
2024. október 21. hétfő Orsolya

Mit lehet tenni, ha romlik a visszerek állapota?

A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. A kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa, érspecialistája beszélt.

Különösen a nőket és az álló foglalkozásúakat érinti a visszérbetegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet, megelőzéséért viszont sokat tehetünk. Ezt nyáron különösen komolyan kell venni, hiszen a melegben a panaszok romolhatnak.

A betegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. Amennyiben a felmenők is szenvedtek ettől, az utódoknál is megvan a hajlam a kialakulásra. A jellegzetes tüneteket felismerve mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ezek közé tartozik a láb- és bokadagadás, a lábszárfájdalom, a visszeresség hirtelen rosszabbodása, a bőr bepirosodása, nyomásérzékenység, illetve a gáttáji visszerek kialakulása.

A visszerek állapota a kánikulában azért romlik, mert a melegben az erek kitágulnak, lassul a vérkeringés, fokozódik a pangás és emiatt rosszabbodnak a panaszok. Éppen ezért nyáron elengedhetetlen a kompressziós zokni viselése fontos lehet a kezdeti stádiumban is. Visszeres problémáknál kerülendőek a hosszú forró fürdők és a szaunázás!

Mindazok, akik rendszeresen 8-10 óránál többet állnak egyfolytában (például pincérek, eladók), a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva. Ilyen szempontból a mozgásszegény, ülő életmód is jelentős kockázati tényező.

Az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a vénás nyomást okozó, növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés. Különösen többszörös terhesség esetén megjelenhetnek gáttáji és a kismedencei vénatágulatok is, ezek azonban a legtöbb esetben a szülést követően visszafejlődnek. A hanyattfekvés a vénák összenyomódása által fokozhatja is a panaszokat. Fontos, hogy az érintett kismama minél hamarabb szakszerű tanácsokat kapjon!

Léteznek a mindennapokban bevethető tippek, amelyek enyhíthetik a tüneteket. Ilyen a meleg-hideg váltózuhany, a túl magas sarkú cipők kerülése, a túlsúly leadása, a rendszeres mozgás, esténként értorna a vénák kiürítése végett, valamint napközben kompressziós harisnya viselése, esténként a láb felpolcolása.

Komolyabb tünetek esetén merül fel a tágult visszerek eltávolítása műtéttel, illetve a szklerotizáció, amely során egy speciális anyagot fecskendezünk a vénába. Ez az anyag elzárja a vénát és ezzel megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. Ilyenkor az elzárt vénaszakasz feladatát a környező egészséges vénák veszik át.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Szinte alig esik szó róla, de egyre nagyobb a baj a világ adórendszereivel, ami egyre erősebb nyomást helyez az egyes országok költségvetéseire. Az államoknak egyre több és több pénzre lesz szükségük az elöregedő népesség ellátására, valamint a klímaváltozás hatásainak tompítására. Egyelőre hiányoznak a válaszok rá, mit és hogyan kellene megváltoztatni, de az Európai Bizottság 2023-as közkiadásokról szóló jelentése, valamint az abban felvázolt gazdasági helyzet- és jövőkép alapján már most égető szükség lehet egy reformra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×