A Jiang He New Orleans-i epidemiológus vezette vizsgálatban 352-en vettek részt. Az emberek vérnyomása enyhén magas volt vagy soha nem volt vérnyomás-panaszuk - írta az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapja.
A résztvevők nyolc hetes szakaszokban három különböző étrend kiegészítőt - tejfehérjét, szójafehérjét és szénhidrátot - kaptak. Minden nyolchetes szakaszt háromheti "üresjárat" követett, ez idő alatt nem kaptak ilyen termékeket. A vizsgálat alatt végig rendszeresen mérték vérnyomásukat.
Az eredmények szerint, amikor a résztvevők szója- vagy tejfehérje étrend kiegészítőt kaptak, szisztolés vérnyomásuk alacsonyabb volt, mint amikor szénhidrátot fogyasztottak. A diasztolés vérnyomásértékekben nem mutatkozott változás.
Bár az adatok közötti eltérés alacsony volt, ez is sokat számíthat egy-egy betegnél - hangsúlyozta Jiang He. Az eredmények megerősítéséhez hosszabb távú kutatásokra van szükség - tette hozzá.
Emelik a sebességhatárt Magyarországon, de nem minden járműnél