eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csak a zéró tolerancia mentheti meg a védett madarakat

A szigorú szabályozások ellenére riasztóan sok védett és fokozottan védett madarat pusztítanak el Európában. Ha a kormányok nem biztosítják a törvények betartatásához szükséges forrásokat, a helyzet nem fog változni a jövőben sem. Többek között erről is szó volt azon a szerdai konferencián, amelyet az illegális madárpusztítások témájában tartottak Cipruson - számolt be közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Bár a legtöbb jelentés a madarak illegális levadászásáról és befogásáról a mediterrán régióból érkezik, ez a probléma az országok jóval szélesebb körét érinti, és sajnos kevesen tesznek érdemi lépéseket ellene - figyelmeztet az egyesület.

A tömeges mészárlás és befogás általában egyszerű gazdasági okokra vezethető vissza (feketekereskedelem, mezőgazdasági termények vagy haszonállatok - vélt vagy valós - védelme), de gyakran pusztán kedvtelésből vagy a trófeáikért irtják az állatokat.

"Lelövés, csapdázás, hálózás, lépvesszőzés, mérgezés: a bűnözők kreativitása határtalan, ha természetkárosításról van szó. Zéró toleranciát várunk az elkövetőkkel szemben mind a hatóságok, mind pedig a lakosság részéről" - mondta Boris Barov, a BirdLife Europe természetvédelmi igazgatója a konferencián.

A számos "madárpusztítási mód" közül kétség kívül a mérgezés okozza a legnagyobb természeti kárt, nem beszélve a komoly humán-egészségügyi kockázatáról. "1998 és 2010 között 977 védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan illegális mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet" - mondta Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője.

A magyarországi mérgezéseknek a legnagyobb hatása a világszerte veszélyeztetett parlagi sasra volt. Az elmúlt hat évben 45 példány került kézre - 36 bizonyíthatóan, kilenc feltételezhetően mérgezés következtében -, közülük mindössze hét példányt sikerült gyógyultan szabadon engedni.

A parlagi sasok mellett többek között 65 rétisas, 12 kerecsensólyom és 271 egerészölyv is szerepelt az áldozatok között. A mérgezések mellett hazánkban is rendszeresen előfordul védett madarak lelövése és fészekbelövés is.

Magyarország a madárcsempészet kedvelt útvonala is, szerencsére az elmúlt évtizedben több szállítmányt sikerült feltartóztatni. Nemrégiben egy hazánkban, 2009-ben gyűrűzött kanalasgémet lőttek le a máltai Salina madárrezervátumban, korábban ugyan itt egy német gyűrűs halászsas esett a vadászok áldozatául.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×