eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

"Inkább támogatni kéne a melegeket, nem elutasítani"

A Pew Research Center friss felmérése szerint az amerikaiak többsége úgy véli, a társadalomnak inkább támogatnia kellene a melegeket, mint elutasítani. Bár az egynemű párok házasságának kérdése még mindig megosztó, egyre többen látják pozitívan, ha a meleg párok gyermeket nevelnek.

Az amerikai közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg az amerikaiak 58 százaléka véli úgy, hogy a társadalomnak támogatnia kellene a saját nemükhöz vonzódó tagjait, míg 33 százalék gondolja úgy, hogy el kell utasítani a melegek kapcsolatát.

A Pew szerint különösen nagy az elfogadók aránya a fiatalok körében: a harminc év alattiak 69, az ötven év alattiak 63 százaléka vall elfogadó attitűdöt. Az ötven évnél idősebbek között 52 százalékos az elfogadók aránya.

Bár az elfogadási arány viszonylag magas, az egynemű párok házasságkötésének lehetősége még mindig megosztja az amerikai társadalmat. A kutatók szerint 45 százalék engedélyezné, 46 százalék továbbra is tiltaná, hogy házasságkötés formájában elismertessék kapcsolatukat a meleg párok - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az eredmények szerint csökkenő trendet mutat a meleg párok gyermekvállalásának elítélése is. Ma mintegy 35 százalék látja úgy, hogy rossz hatással van a társadalomra, ha egynemű párok nevelnek fel gyerekeket, négy éve ez az arány még 50 százalék volt. A meleg párok gyermekvállalásának pozitív társadalmi hasznát 14 százalék látja, míg 48 százalék úgy véli, társadalmi hozadékát tekintve nem tesz különbséget, ha férfi és nő, vagy ha két férfi vagy két nő neveli fel az új generáció tagjait.

Változatlan demográfiai különbségek

Az egyes demográfiai változók tekintetében, bár minden rétegben, többségben vannak az elfogadók, egyes tényezőktől úgy tűnik, továbbra is függ az elutasító vagy elfogadó attitűd.

A fiatalok nagyobb arányú támogatása mellett, a nők körében még mindig magasabb az elfogadók aránya, mint a férfiak esetében, ugyanígy a magasabb iskolai végzettségűek is támogatóbban gondolkodnak, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, és a vallástalanok körében is nagyobb az elfogadás, mint a hívőkében.

Érdekesség, hogy az etnikai hovatartozás tekintetében a spanyol ajkú amerikaiak a legelfogadóbbak: körükben 64, a fehér bőrű lakosság esetében 58, az afrikai amerikaiak vonatkozásában 49 százalék véli úgy, hogy a melegek társadalom által történő támogatása szükségszerű.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×