eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Hetesek bűvölik a milliárdos lottónyereményre pályázókat

Tizenöt hét telt el azóta, hogy utoljára volt telitalálat az ötös lottón, a főnyeremény pedig egyre csak gyűlik. A héten a megnyerhető összeg 1 milliárd 777 millió forint, minden idők 10. legnagyobb lottónyereménye. A csupa hetes a Szerencsejáték Zrt.-t is megihlette.

Talán nem is tudjuk, de mindannyian a hetes bűvöletében éljük az életünket: napjainkat hetekbe rendezzük, egyes őslakos amerikai népek hét évszakot különböztetnek meg.

A hetes mindenhol jelen van: "képviseli" a semlegességet a savas és lúgos képhatások között, sőt, egyes katicabogarak is hét pettyet viselnek - írja közleményében a Szerencsejáték Zrt.

A hetes misztikuma azonban túlmutat a mindennapokon.

A hetes szám matematikai szempontból is rejt izgalmakat: prímszám, de nem is akármilyen! Mivel a kettő hatványánál eggyel kisebb alakban is felírható (23−1=7), Mersenne-prímnek nevezik, sőt, dupla Mersenne-prímnek, mivel a négyzetszám, a 3 maga is prím. A prím szó elé egyébként még egy sereg jelzőt is felsorakoztathatnánk: boldog, faktoriális, szuperszinguláris, stb.

Irodalmi hetesek

J. K. Rowling az általa alkotott Harry Potter-mítosznak köszönhetően ma a világ egyik legbefolyásosabb embere - talán éppen a műben szereplő számtalan hetesnek köszönhetően? Ki tudja, de az biztos, hogy a történet hét kötetben elevenedik meg.

A főszereplő, Harry Potter a hetedik hónapban, júliusban született, de ez még nem minden: a varázslótanoncok hét évig tanulnak Hogwartsban, az iskola kedvelt játékában, a kviddicsben is heten alkotnak egy csapatot, és mi más lehetett volna Harry meze híres meccsben, mint a hetes?

A hetes fontos szerephez jut egy másik legendás történetben is, hiszen Tolkien: A Gyűrűk Ura című trilógiájában a törpök történelme hemzseg az utalásoktól. A hatalom gyűrűi közül Sauron hetet a harcias bányászoknak adott, akik egyébként a törpök Hét Atyjának leszármazottai. Ezen kívül megismerkedhetnek az olvasók hét mágikus gömbbel - palantírral - is, melyekkel falakon, hegyeken lehet keresztüllátni, illetve a távolban lévőkkel kapcsolatot teremteni. Természetesen a kő is fontos szerepet játszott a gyűrűhordozó történetében.

A hetes egyébként számtalan műben visszatér: szinte minden gyerek ismeri Hófehérke hét törpéjét, és a népszerű japán képregényekben, a mangákban is találkozhatunk utalásokkal. Talán Ian Fleming titokzatos nőcsábász ügynöke sem véletlenül kapta a 007-es fedőnevet?

Eddig nem sikerült megfejteni, de valószínűnek tűnik, hogy a hetessel nem lehet mellélőni - a sereg irodalmi sikertörténeten kívül gondoljunk csak a BMW presztízs szériájára. A szám még az üdítőipart is megihlette (7UP), és mint tudjuk, a világon is csak eggyel több "csoda" van, mint hét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×