eur:
401.04
usd:
366.98
bux:
74553.99
2024. október 14. hétfő Helén

A babákat sem kímélik a gyártók: kőolajszármazékok a popsikrémekben

Kőolajszármazékokat és allergizáló illatanyagokat találtak a Tudatos Vásárlók Egyesületének aktivistái az általuk megvizsgáltatott 12 babapopsi krém többségében. A teszt eredményéről az egyesület munkatársa, Andacs Noémi számolt be az InfoRádióban.

Az újszülött és a kisgyermek bőre igen érzékeny a külvilág ingereire. A bőr ilyenkor még nagyon vékony, sérülékeny, fogékonyabb a fertőzésekre. Fokozottan igaz ez a babapopsira, amely az első egy-két évben szinte állandóan nedves közegben van, sokszor folyamatos irritációnak kitéve.

Nem mindegy tehát, hogy szemünk fénye milyen védelmet kap, milyen krémekkel, kenőcsökkel védjük meg a kipirosodástól, gyulladástól, esetleg a kiszáradástól, rosszabb esetben a kisebesedéstől.

A teszt során 12 - gyógytermék-boltban, gyógyszertárban, hipermarketekben illetve egy-egy üzletlánc saját termékeként - forgalmazott babapopsi krémet vettek górcső alá. A termékek kiválasztása előtt az érintett csoport (kismamák, nagymamák) véleményét is meghallgatták az egyesület munkatársai.

A termékösszetevőkről az információt a vizsgált terméken vagy a termék dobozában elhelyezett terméktájékoztatóról, illetve a termék honlapjáról szerezték be.

Az értékelésnél a legfontosabb szempontnak az Ökotest által is kifogásolt kőolajszármazékokat és illatanyagot tartották, ugyanis ezek allergizáló hatásúak lehetnek, és bőrproblémákat (pléldául bőrszárazságot, repedezettséget, gyulladást) okozhatnak.

A vizsgált termékek többsége sajnos tartalmaz kőolajszármazékot (például parabén, vazelin, paraffin, PEG).

Az összetevőkön kívül azt is pontozták, hogyan tájékoztatják a gyártók a fogyasztókat a címkéken, illetve a honlapjukon.

A teszt során a vizsgált 12-ből mindössze három termék teljesített maximális pontszámmal. Az eredményt megtalálja az egyesület honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×