eur:
401.43
usd:
367.4
bux:
0
2024. október 14. hétfő Helén

Olasz illat lengi be a világot

Olasz illat lengi be a világot, ugyanis a nemzetközi divatházak parfümjeit mind ugyanaz az olasz illatszerész készíti: Roberto Martone, aki már több mint kétezer parfümöt kreált.

"Roberto Martone az a ritka ember, aki kiszagolta, miként válhat a lehető legegyszerűbb mesterség világméretű üzletté" - írta a Libero című olasz napilap, szó szerint értve a szagolást. Az orrával dolgozik ugyanis a parfümfeltaláló.

A "világot beillatosító" Martone 1978-ban kötötte első szerződését Renato Balestra divatcégével. Utána Trussardi következett, majd jöttek a többiek: Romei Gigli, Nazareno Gabrielli, Versace, Bulgari, Ungaro.

Az olasz illatkirály az utóbbi harmincöt év alatt több mint kétezer illatot hozott létre, ebből ezer a mai napig piacon van.

"Amikor elkezdtem, az olasz illatszerészek Párizsba mentek parfümös üveget vásárolni, csak ebben tudták eladni termékeiket. A francia üveg, a francia címke volt a garanciája az igazinak tartott parfümnek. Elképzelhetetlennek számított, hogy egy kölnin a made in Italy felirat szerepeljen" - magyarázta Martone. Most viszont a nagy olasz divatházak már bátran feltüntetik, hogy a parfüm hazai.

"A márkanév, a csomagolás és a reklám is számít, de a parfüm értékét hatvan százalékban az illata adja" - árulta el mestersége titkait Martone.

A parfümkirály édesapja gyógyszerész volt, családjában kozmetikusok is vannak. A Martone alapította ICR-parfümgyár a lombardiai Lodiban 600 embert foglalkoztat. Tavaly hatvanhárom millió üveg parfümöt gyártott, nyolcvan százalékban exportra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Mutatjuk, hogyan reagálnak a piacok a hétvégi eseményekre

Mutatjuk, hogyan reagálnak a piacok a hétvégi eseményekre

Felemás mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint óvatos emelkedés következhet, gazdasági események szempontjából pedig kimondottan eseménytelen nap várható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×