Sokan gondolják úgy, hogy a tejet vízzel hígítják és tartósítószert tartalmaz. Ezt az InfoRádiónak cáfolta az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa, aki hangsúlyozta: azt, hogy egy tej hosszabb vagy rövidebb ideig tartható el, a hőkezelés határozza meg, vagyis nincs benne tartósítószer, és nem is hígítják vízzel.
A tej valóban tejből van - hangsúlyozta Miháldy Kinga, aki azonban hozzátette: a tej hőkezelés hatására valamennyit változikt. Minimális mennyiségben csökken a vitamin- és fehérjetartalma, de az ásványianyag-tartalma egyáltalán nem módosul.
Elmondta azt is, hogy a hőkezelés miatt érezzük a különbséget a zacskós és a tartós tej íze között. A pasztőrözés hatvan és hetven fok között történik, a magas hőmérsékleten való hőkezelés pedig azt jelenti, hogy 135-137 fok között rövid ideig átfuttatják a tejet, aminek következtében a tej romlását okozó összes mikroorganizmus elpusztul
Ezután a tej egy speciális, hatrétegű dobozba kerül, amely megóvja a fénytől, a hőtől és a külső környezeti hatásoktól. Ez a steril környezetben lévő tej csírátlanított, ezért hosszan eltartható, de nem tartalmaz tartósítószert - emelte ki Miháldy Kinga.
Ízbeli különbséget a csírátlanítás miatt érzünk, illetve azért, mert a a magas hőmérséklet miatt a tejcukor karamelizálódhat, emiatt édeskésebb lesz.
A dietetikus nem gondolja, hogy a zacskós tej egészségesebb, mint a tartós - ez is csak egy tévhit. A tejet elsősorban a fehérje, a kalcium és a D-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk, márpedig a hőkezelés során ezek minimális mennyiségben csökkennek.
Hanganyag: Kaputa Júlia