INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Amire figyelni kell: hat gyanús változás az anyajegyekben

Infostart / InfoRádió
A kezelés és a gyógyulás szempontjából fontos a bőrünkön kialakult rosszindulatú elváltozások korai felismerése. Milyen gyanús jelekre figyeljünk - megtudhatja a szakértőtől.

A melanoma a bőr festéksejtjeiből, a melanocytákból kinduló rosszindulatú bőrdaganat, rendkívül gyorsan terjed mind mélységét, mind távoli áttéteket tekintve - magyarázza Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász - kozmetológus szakorvosa.

A festékes bőrdaganat a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. Életmódunk változása - több napozás, szolárium használata, stresszes életmód - mind jelentősen növelik a bőrdaganat kockázatát.

A genetikai tulajdonságok és a környezeti behatások (például a napfény ultraibolya sugárzása, életmód, vegyszerek) együttesen befolyásolják a daganatok megjelenését. A családban előforduló bőrdaganat, nagyszámú vagy szabálytalan anyajegyek jelenléte a bőrön, a világos bőr és hajszín, a sok napozás (beleértve a szoláriumozást is) mind-mind hozzájárulnak a kockázatokhoz.

Minden változás gyanús!

A bőrön jelentkező anyajegyek többsége szabályos szélű, egyenletesen közép-, vagy sötétbarnán pigmentált. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:

1. Gyanús, ha megváltozik a színe, a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.

2. Óvatosságra intő jel, ha megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.

3. A korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.

4. Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

5. Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
6. Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

Mindezek mellett érdemes figyelni a "kakukktojásokra", a bőrön előforduló anyajegyektől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató foltokra is. A melanoma az esetek egy részében már meglévő anyajegyből, gyakran azonban az ép bőrön újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát. Havonta egyszer átvizsgálva testfelületünket észrevehetjük a változásokat, illetve az új növedékeket - figyelmeztet a szakértő.

Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges

Bőrgyógyászati ellenőrzés évente mindenkinek javasolt, de akinek sok, vagy szabálytalan anyajegye van, gyakrabban vegyen részt szakorvosi vizsgálaton.
A bőrgyógyász speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, és kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak.

A digitalis dermatoszkóppal készült képet számítógéppel rögzíteni lehet, így a későbbiekben jobban megítélhető az esetleges változás. Amennyiben időben észleljük az eltéréseket, akkor elkerülhetjük a melanoma kialakulását, illetve javíthatjuk a gyógyulás esélyeit.

A címlapról ajánljuk