eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Egyéves gyereknél kellene szűrni az autizmust

Egy ötperces szűrővizsgálat segíthet megállapítani az autizmus kockázatát 12 hónapos csecsemőknél - állapították meg amerikai kutatók.

A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, amely ilyen korai életkorban javasol hatékony szűrést a zavarra, amely minden 110. gyereket érint az Egyesült Államokban, köztük négyszer több fiút, mint lányt.

Az autizmus összetett, spektrumjellegű rendellenesség, amelyet általában a korai gyerekkorban diagnosztizálnak. Az érintettek kommunikációjában, ezáltal kapcsolataikban adódnak zavarok, amelyek az egészen enyhe fokozattól a teljes kapcsolattartási képtelenségig terjedhetnek.

Az autizmust általában a gyerekek hároméves kora körül állapítják meg, az utóbbi időben megjelent tanulmányok azonban azt mutatják, hogy minél korábban diagnosztizálják, annál jobb eséllyel javítható az érintett gyerekek állapota, a korai terápia pozitívan befolyásolja a fejlődő agyat.

A mostani tanulmányba Karen Pierce, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatója munkatársaival 137 környékbeli gyerekorvost vont be, akik szisztematikusan szűrték a körzetükbe tartozó csecsemőket az egyéves korban esedékes vizsgálaton a kidolgozott kérdések segítségével.

A 10 ezernél több csecsemő közül az első szűrésen 184-nél gyanakodtak a rendellenességre. Õket az egyetemi központba küldték további vizsgálatokra, amelyeket félévente ismételtek meg a gyerekek hároméves koráig. A követés alapján azt állapították meg, hogy az elsődlegesen kiszűrt gyerekek 75 százalékánál adódott valamilyen probléma: 32-en kapták meg végül az autizmus diagnózisát, 56 gyereknél a nyelvi készségek késését állapították meg, kilencnél fejlődési elmaradást és 36 gyereknél egyéb problémát azonosítottak.

A felmérésben a szülőknek feltett kérdések között olyanok voltak, hogy játék közben felnéz-e a csecsemő rájuk, ellenőrizve, hogy figyelik, illetve mosolyog-e rájuk a baba, miközben rájuk néz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×