eur:
387.56
usd:
356.64
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Végleg vége az írógépkorszaknak

Bezárt a világ utolsó írógépgyára; az indiai üzem raktárában már csupán kétszáz, az irodai munkát forradalmasító eszköz áll, újabbak pedig nem készülnek többé.

Nem készül több írógép a Godrej and Boyce mumbai üzemében. "Nem érkezik már túl sok megrendelés" - indokolta a döntést a cég vezetője. A cég raktárában mára csupán kétszáz írógép maradt, jó részük arab írásjelekkel ellátott modell.

A kereslet - nem meglepő - a számítógépek elterjedésével kezdett erőteljesen csökkenni. A 2000-es évek elején számos írógépgyárnál húzták le a rolót, néhányan azonban kitartottak. A legtovább ez az indiai üzem húzta, amely 1990 táján még évente ötvenezer darabot adott el a szerkezetből, tavaly azonban már csak nyolcszázat.

A Godrej and Boyce az ötvenes években kezdte a termelést - akkor, amikor Dzsaváharlál Nehru indiai miniszterelnök arról beszélt, hogy az írógép az ország függetlenségének és iparosodásának jelképe -, manapság azonban már nincs kinek eladni a gépeket. Ami megmaradt, azt az írógéprajongók is megvásárolhatják.

Írógéphez hasonló szerkezetről már 1714-ből is akadnak leírások, az első ilyen eszköz - a Rasmus Malling-Hansen-féle írólabda - pedig 1870-ben került kereskedelmi forgalomba. A dán feltaláló több díjat is nyert az egyre fejlettebb modelljeivel, valóban sikeressé azonban nem ez a gép vált, hanem az 1867-ben elkészült, és 1873-ban piacra dobott Sholes and Glidden Type-Writer, amelyet a jól ismert QWERTY billentyűzettel szereltek.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×