INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Forró fürdő egy hideg napon: gyilkos kombináció?

Infostart / InfoRádió
Veszélyes is lehet egy meleg fürdő a hidegebb napokon - derül ki egy japán kutatásból, amelynek eredménye szerint tízszer gyakrabban következik be hirtelen szívmegállás kádban ücsörgőknél télen, mint nyáron.

Kapcsolatot találtak japán kutatók a téli fürdőzés és a hirtelen szívmegállásos esetek nagyobb gyakorisága között, azt azonban egyelőre nem tudják, mi a jelenség oka.

A szakértők az Oszaka prefektúrában 2005 és 2007 között történt 11 ezer esetet vizsgálták. Azt találták, hogy mielőtt a hirtelen szívmegállás bekövetkezett volna náluk, az érintettek 22 százaléka aludt, kilenc százaléka fürdött, három százaléka dolgozott, fél százaléka pedig valamilyen testmozgást végzett.

A kutatók azt is megnézték, hogy tízmillió emberre hány hirtelen szívmegállásos eset jut egy óra fürdőzés vagy egy óra edzés folyamán. Az előbbi esetben 54, az utóbbiban tíz volt az eredmény.

Aztán az is kiderült, hogy a fürdőzők legnagyobb részét télen éri utol a baj: a hidegebb hónapokban tízszer annyi ilyen eset történik, mint nyáron.

A kutatás eredményei azért is lehetnek jelentősek, mert Japánban komoly kultúrája van a fürdőbe járásnak.

A címlapról ajánljuk