INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Veszélyes okostelefonok: "Visszasüllyedtünk az információbiztonság őskorába"

Infostart / InfoRádió
Visszasüllyedtünk az információbiztonság őskorába, mert az emberek nem tartják veszélyforrásnak, hogy az okostelefonjukon tárolt adataikhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek.

Minden vállalati és személyes adatunkat ugyanazon a fizikai eszközön ugyanazokkal az alkalmazásokkal és biztonsági beállításokkal érjük el, vagyis összemosódott a korábban szeparáltan kezelt két adattest, és ez a legnagyobb probléma az okostelefonok használatával - mondta az InfoRádiónak a Kürt Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese.

Kikerülve egy vállalat védelmi rendszerét, a strandon, a napernyő alatt ücsörögve olyan információkat publikálhatunk, amelyeket semmi sem véd - tette hozzá Márton Miklós, aki kiemelte, hogy a bűnözők már felfigyeltek erre a lehetőségre. Előfordult, hogy egy banki ügyfél nevében új SIM kártyát igényeltek, amelyre elküldte az alkalmazás azt az egyszeri jelszót, amellyel az illető a banki ügyeit intézte az interneten.

A szakember szerint az igazi probléma az, hogy a felhasználók nem foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogyan lehetne kivédeni ezeket a visszaéléseket. Az okostelefont használók több mint kilencven százaléka nem tekinti veszélyforrásnak a telefonját.

Elfelejtettük azt a veszélyt, amit a számítógépekkel azonos funkcionalitású mobiltelefonok jelentenek. Ugyanúgy vissza lehet élni az adatokkal, és vírusokat lehet telepíteni a mobilokra. Vagyis ott tartunk, ahol 15-20 évvel ezelőtt: visszasüllyedtünk az információbiztonság őskorába - fogalmazott Márton Miklós.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk