INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A sok túlóra könnyen halálos lehet

Infostart / InfoRádió
Nem csak a magas testtömegindex és vérnyomás, a koleszterin és a magas vércukorszint növelheti a szívinfarktus kockázatát, hanem a sok túlóra is.

A University College London kutatói hétezer köztisztviselő egészségét követték figyelemmel 11 évig, és azt találták, hogy ha rendszeresen az átlagos 7-8 óra helyett 11 órát dolgozunk, kétharmaddal megnő a szívinfarktus kockázata. A túl sok munka legalább akkora veszélyt jelent, mint a kevés alvás - állítják a szakemberek.

Bár a kutatók azt nem vizsgálták, hogy a sok hosszúra nyúlt munkanap miért lehet ennyire veszélyes, mindenesetre az tény, hogy korábbi kutatások bebizonyították: azoknál, akik szervezetében magas a stresszhormon, a kortizol szintje, nagyobb eséllyel alakul ki szívprobléma.

A több mint tízéves vizsgálat ideje alatt 192-en kaptak szívrohamot. Azok esetében, akik rendszeresen 11 vagy még több órát dolgoztak egy nap, 67 százalékkal növekedett a kockázat a szívinfarktusra.

Az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált kutatásban azt hangsúlyozzák, hogy az orvosoknak nem csak a testtömegindexet, a kort, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vércukrot kellene figyelembe venniük a szívproblémák kialakulásának megbecslésekor, hanem azt is, hogy az illető mennyit dolgozik.

A címlapról ajánljuk