eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan függ össze a diabétesz és a májbetegség?

A diabéteszes emberek hetven százalékkal nagyobb kockázattal halnak meg májbetegségben - derült egy új kutatásból.

A cukorbetegséggel járó ingadozó vércukorszint növeli a májproblémák, elsősorban a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának a kockázatát - ezt már régóta kimutatták a kutatók. A skóciai Edinburghben azt vizsgálták, pontosan mekkora kockázatot jelent a diabétesz a májunkra nézve.

A Diabetes UK éves konferenciáján ismertették azt a kutatást, amelyben 35 és 84 év közötti embert vizsgáltak hat éven keresztül 2007-ig. Valamivel több mint 1200 diabéteszes és 10100 nem cukorbeteg egészségügyi adatait hasonlították össze. A közös az volt bennük, hogy mindegyikük valamilyen májbetegségben hunyt el.

Négyből egy cukorbeteg halálának az oka májrák volt (ez 24 százalékos arányt jelent), amely a nem diabéteszeseknél csak minden tizediknél volt megfigyelhető. Viszont utóbbi csoportnál az alkohol okozta zsírmáj sokkal gyakoribb volt (63 százalék), mint a cukorbetegeknél (38 százalék). Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy a cukorbetegeknek nyomatékosan azt tanácsolják, hogy kerüljék az alkoholfogyasztást.

Összességében a kutatók azt találták, hogy a cukorbetegek hetven százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg májproblémák következtében.

Mint Sarah Wild kutatásvezető, az Edinburghi Egyetem munkatársa a BBC-nek elmondta: "A nem alkoholos zsírmáj gyakoribbá vált mostanában, különösen a diabéteszeseknél. Az alapvető kockázati tényező a túlsúly, amely a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktora is egyúttal".

Az egészséges életmód csökkentheti a kockázatot, a megelőzés azért is különösen fontos, mert a kezelési lehetőségek igencsak behatároltak.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×