INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Minőségi változás lehet a hazai szervátültetésben

InfoRádió / MTI
Minőségi változást hozhat a szervátültetések terén Magyarország Eurotransplant-csatlakozása - jelentette ki Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professzora.

Magyarországon általában évente csupán egy olyan vesetranszplantációt tudnak végrehajtani, ahol a vizsgált hat antigén mindegyike megegyezik a donornál és a szervet kapó páciens esetében - mondta a szakember a XVII. Dél-Magyarországi Transzplantációs Szimpózium szünetében rendezett sajtótájékoztatón.
Az Eurotransplant által koordinált veseátültetések közül minden negyedik-ötödik ilyen, s ennek köszönhetően hosszútávon jobbak is az eredmények - közölte az egyetemi tanár.

A tervek szerint Magyarország két lépésben csatlakozik a jelenleg hét ország - Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia - szervtranszplantációját segítő magánalapítványhoz. Első körben, jövő januártól az életmentő beavatkozást igénylő páciensek, a gyerekek és az úgynevezett hiperimmunizált - szervezetükben ellenanyagot termelő - betegek kerülnének be a nemzetközi rendszerbe, várhatóan 2013-tól pedig valamennyi magyar páciens élvezhetné az együttműködés előnyeit - tudatta Langer Róbert.

Az Eurotransplant csatlakozásnak három feltétele van: meg kell teremteni az ehhez szükséges jogi kereteket, szükség van a laboratóriumok akkreditációjára, s ki kell alakítani a donorok és a szervre váró páciensek egységes adatbázisát - mondta a professzor.

Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa kifejtette, a veseátültetések számát akkor lehetne érdemben növelni, ha gyakoribbá válnának az élődonoros transzplantációk. Az élő személyből kivett szerv beültetése esetén lényegesen jobbak a hosszú távú eredmények, mint az agyhalott donorból származó vesénél.

Szenohradszky Pál elmondta, az élődonoros veseátültetések népszerűsítése érdekében 2006 óta rendszeresen megszervezik a transzplantációs nyílt napot, ahol a régió dialízisre szoruló páciensei találkozhatnak a szakemberekkel és a beavatkozáson már átesett, szervet adományozó és kapó emberekkel.

A címlapról ajánljuk