eur:
401
usd:
366.68
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Rekord erősségű széllel tört be a hidegfront

Rekorderősségű széllökéssel járó hidegfront halad át Magyarország nagy része felett, a csütörtöki viharos időjárás épületekben és fákban tett kárt, de az országos mobilhálózatban is fennakadásokat okoz.

Az először Nyugat-Magyarországon érzékelhető lehűlés miatt a reggeli órákban jelentős hőmérsékleti különbségek alakultak ki, az ország déli részén volt olyan település, ahol még 14 Celsius-fokot mértek, míg például Győr térségében akkor már csak 1-2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

A hidegfront korábban még nem mért erősségű, óránként 172 kilométer erősségű széllökéssel járt a Veszprém megyei Kab-hegyen, de Balatonmáriánál, Balatonőszödnél, Fonyódnál, illetve Agárdnál és Sopronnál is óránként 100 kilométer közeli légmozgásokat mértek.

Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus tájékoztatása szerint a vihar által érintett területek többségén óránként 70-85 kilométeres sebességű szelet mértek, a fővárosban a reggeli legerősebb széllökés óránként 83 kilométeres volt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereit csütörtökön az időjárás miatt mintegy 150 esethez riasztották kora délutánig, ez közel másfélszerese az egy átlagos napon beérkező hívásoknak.

Töttős Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta: fakidőlésekhez hetvenszer, vízszivattyúzásokhoz ötvenhez, míg épületkárokhoz huszonöt esetben hívtak segítséget, főként a dunántúli megyékből.

A fővárosi tűzoltókhoz a szokásosnál kétszer több riasztás érkezett csütörtök délutánig a Budapesten is átvonuló viharos szél miatt.

Jekelfalussy Tibor megbízott főosztályvezető azt közölte, hogy fél háromig a diszpécserközpontba 30 riasztás futott be, ezek közül 20 a szélvihar okozta károk elhárítása miatt. A tűzoltókat többi között fakidőlésekhez riasztották.

Baranyában a viharos szél miatt több tucatszor riasztották a katasztrófavédőket csütörtök kora délutánig. Az esetek többségében fák dőltek ki, ágak törtek le, épületek rongálódtak meg.

A viharos szél a pécsi önkormányzat egyik épületének tetőgerincét is megbontotta. A megyei katasztrófavédelem ügyeletesének tájékoztatása szerint az okmányirodaként működő Kossuth téri épületet elkordonozták, személyi sérülés nem történt.

A rekorderejű szél Veszprém megyében is súlyos károkat okozott; itt több helyen áramszünetet okozott a vihar, de a házak tetőszerkezete is több helyen megbomlott. Inotán és Sümegen két ház tetőszerkezetét bontotta meg a rendkívül erős szél. Fák dőltek villanyvezetékekre Tapolca, Devecser, Révfülöp és Öskü területén, az áramszolgáltató szakemberei jelenleg összesítik, hogy ez hány helyen okoz áramkimaradást. Ábrahámhegyen villanyoszlop dőlt rá egy házra.

A viharos erejű északnyugati szél további 20-25 centiméterrel megemelte az egyébként is sokéves maximumán, 126 centiméteren lévő balatoni vízszintet. A tó vize így sok helyen már elárasztja a déli partot. A kialakult helyzet főleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron okoz problémát, ahol a belterületi elvezetőrendszerekben már egy ideje mélyebb a víz szintje, mint a Balatoné, így azokból nem tud elfolyni a víz.

A meteorológiai előrejelzés szerint a viharos erejű szél szombatig három hullámban okoz majd gondokat a térségben, s a jövő héten várható erős lehűlés miatt a belvizek, illetve a kiöntött vizek be fognak fagyni.

Orvosmeteorológusok napközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a hidegfront ingerlékenységet, fejfájást, rossz közérzetet okozhat, valamint növelheti a baleseti kockázatát is.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×