eur:
401
usd:
366.68
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Mégis jó dolog az irigység

Különösen segítőkésznek mutatkozik az ember azokkal szemben, akiknek tart az irigységétől - igaz, egy holland kutatócsoport szerint ez csak akkor van így, ha az irigység rosszmájúsággal párosul.

Az irigyeltek fokozott segítőkészsége valószínűleg megenyhíti az irigyeket, hozzájárulva ezzel egy csoport harmóniájához - írja Niels van de Ven, a Tilburgi Egyetem pszichológusa a Psychological Science című szaklapban a Die Welt internetes kiadása szerint.

Már korábbi kutatások során bebizonyosodott, hogy kétféle irigység létezik: az egyik típus elősegítheti az irigy teljesítményének fokozását, ez esetben konstruktív irigységről beszélünk. Az irigység másik válfaja azonban az irigyelt teljesítményét kívánja csökkenteni, ilyenkor destruktív irigységről van szó.

A pszichológus vezette kutatók összesen hatvan, átlagosan 21 éves résztvevővel töltettek ki egy többszörös választásos tesztet annak tudatában, hogy eredményüktől függően öt eurót (mintegy 1400 forintot) kapnak. A kutatók a kiértékelést követően tájékoztatták a részvevőket saját, illetve egy fiktív alany eredményéről, majd elosztották közöttük a pénzt. A résztvevők vagy látszólag jogosan kapták meg az öt eurót, mert jobban teljesítettek, mint fiktív partnerük, vagy úgy jutottak a pénzhez, hogy rosszabbnak bizonyultak a másiknál.

A tudósok úgy gondolták, hogy az első esetben az alany konstruktív irigységet érez fiktív ellenfele részéről, míg a másodikban azt feltételezhette, hogy a partner mindent megtesz majd annak érdekében, hogy "keresztbe tegyen" neki.

Következő lépésként tehát az alanyok segítőkészségét tesztelték a kutatók. Azok, akik attól tartottak, hogy ellenfelük irigy lesz rájuk az előzőekben jogtalanul kapott öt euró miatt, jóval segítőkészebbek voltak irigyeikkel, mint másokkal szemben. Akiket azonban jogos jutalmuk miatt irigyeltek, semmivel nem mutatkoztak barátságosabbnak irigyeikkel szemben.

A pszichológusok szerint az irigyelt fokozott segítőkészsége enyhítő viselkedés, és a csoporton belüli szociális összetartást szolgálja. Az irigyelt kedvessége az iriggyel szemben ugyanis feltehetően tompítja az irigység romboló hatását.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×