eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Veszélyes lehet a nemzőképességre a laptophasználat

Kockára teszik nemzőképességüket azok a férfiak, akik az ölükben tartva használják laptopjukat. A számítógép működése közben felszabaduló hő ugyanis túlhevíti a herezacskót, a túl meleg környezetben pedig károsodhatnak a spermiumok.

Tizenöt perc elég ahhoz, hogy az ölben tartott laptop megnövelje a herék hőmérsékletét, egy óra alatt pedig akár 2,5 Celsius-fokkal is melegebbé válhat a helyzet odalenn. Ez pedig a korábbi kutatások szerint bőven elég ahhoz, hogy a spermiumok károsodjanak.

A laptopok hatását a nemzőképességre eddig nem vizsgálták, a New York-i állami egyetem munkatársai azonban most 29 fiatal férfit kértek arra, hogy használja a számítógépét a combjain egyensúlyozva, aztán elemezték a nemi szervek hőmérsékletének változását.

Kiderült, hogy az önkéntesek heréi akkor is "túlmelegedtek", ha azok párnát tettek a számítógép alá.

Normális körülmények között a herék hőmérséklete néhány fokkal alacsonyabb, mint a testé, ami nagyon fontos a hímivarsejtek termelődése szempontjából. A nagy meleg ugyanakkor lassítja a folyamatot és kárt is tehet a spermiumokban.

Nem állítom, hogy mindenki, aki az ölében tartva használja a laptopját, meddővé válik, ám ha gyakran teszi ezt, az negatívan befolyásolhatja a nemzőképességét - mondta a kutatás vezetője, Yelim Sheynkin professzor.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×