eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Így okozhat infarktust a túl szennyezett levegő

Országszerte kritikus a levegő szennyezettsége. A Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője szerint emiatt az elmúlt napokban megnőtt a felső légúti betegek száma. A szálló por nemcsak az asztmásokra veszélyes, hanem a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőkre is. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese az InfoRádióban közölte: Budapesten meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet. Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Sopronban a fővárosinál is rosszabb a helyzet.

A szennyezett levegőben nagyon sok olyan anyag található, amely a nyálkahártyán okoz gyulladást, és így csökkenti a védekezőképességet. Emiatt a hűvösebb hónapokban gyakoribbak a légúti fertőzések, sőt, nem ritkán súlyos tüdőgyulladás is előfordulhat - mondta el az InfoRádióban a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője.

Mucsi János hozzátette: a légszennyezettség és a megbetegedések összefüggéseit egyértelműen ki lehet mutatni. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy a páciens amúgy is elkapta volna-e a szóban forgó kórt - jegyezte meg.

Bekerül a véráramba

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a légúti betegségek száma emelkedik ilyenkor, hanem a szív- és érrendszeri panaszoké is. Ugyanis, ha a belélegzett finom, szálló por 2,5 mikronnál kisebb méretű, akkor a részecskék lejutnak a legkisebb légutakba és a léghólyagocskákba, majd a falukon áthatolva bekerülhetnek a véráramba is, ahol a szervezet idegen anyagként azonosítja ezeket.

Ilyenkor az immunrendszer védekezésképpen elindítja a véralvadás folyamatát, amitől vérrögök keletkezhetnek az erekben. Ez pedig fokozza a szívinfarktus, az agyvérzés, az embólia és a trombózis kialakulásának veszélyét - magyarázta Mucsi János.

Az ügyvivő az asztmás betegeknek azt tanácsolja, hogy mostanában véletlenül se hagyják abban a tartós megelőző szerek, inhalálók alkalmazását. A jól karbantartott asztmás ugyanolyan eredményesen tud védekezni az enyhe légszennyezés ellen, mint azok, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Ha viszont a levegő szennyezettsége nagyon magas, akkor sokkal hevesebb reakcióra lehet számítani - figyelmeztetett Mucsi János.

Túl a határon

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a fővárosban meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet, azaz a 75 mikrogramm per köbmétert, tegnap ez a szint még 50 és 70 között volt.

Páldy Anna hozzátette: fővárosi szmogriadó feltétele, hogy háom mérőállomáson két napon keresztül 100 mikrogramm per köbméternél magasabb legyen a porkoncentráció mértéke, ilyenre két éve volt utoljára példa. Úgy véli, Budapesten nem kell majd elrendelni szmogriadót, de több városban bevezethetnek korlátozó intézkedéseket.

A szakember a légzőszervi betegségekkel küzdőknek azt javasolta, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Szólt arról is, hogy vasárnap várható kedvező fordulat az időjárásban.

A Levegő Munkacsoport levélben fordult több város vezetőjéhez, köztük Budapest főpolgármesteréhez. Írásban hívták fel a  figyelmüket a levegő magas szennyezettségi értékekre - mondta el az InfoRádiónak Simon Gergely, a szervezet munkatársa.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×