INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Hosszú lesz a parlagfűszezon

Infostart / InfoRádió
Az orvostudomány jelenleg az allergia tüneteit tudja kezelni, az úgynevezett oki-terápiák elterjedésére azonban még nagyjából egy évtizedet várni kell - mondta az InfoRádiónak Noszek László egyetemi adjunktus. A fül-orr-gégész arról is beszámolt, hogy a parlagfű koncentrációja már most is magas, és a jelenlegi időjárás miatt erőteljes és hosszan tartó szezonra kell számítani.

Erőteljes és hosszú pollenszezonra számíthatunk - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó fül-orr-gégész, aki hozzátette: már hetek óta viszonylag magas a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, ráadásul az időjárás is kedvez a növénynek.

Noszek László elmondta: nehéz különválasztani, hogy az allergia parlagfű vagy bármilyen más növény miatt alakul-e ki. A mai gyógyszerektől az várható el, hogy a felső légúti allergiában szenvedők tünetei megszűnjenek.

Az úgynevezett oki-terápiára nem minden esetben van lehetőség, Ezek az immunterápiák csak bizonyos típusú, súlyos allergiák megszüntetésére alkalmasak, az általános, sok millió ember megbetegedését okozó pollen- és porallergiák esetében nem lehet alkalmazni.

Az egyetemi adjunktus szerint egy évtizeden belül lehetőség lesz lényegesen több allergiás megbetegedés oki-gyógyítására is, de addig is a tünetek enyhítése sem másodrendű dolog. Ha ugyanus nem enyhítik a tüneteket, akkor az allergiás sok más betegségre is hajlamos lesz, és könnyebben kap el felső légúti fertőzéseket - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk