eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Hosszú lesz a parlagfűszezon

Az orvostudomány jelenleg az allergia tüneteit tudja kezelni, az úgynevezett oki-terápiák elterjedésére azonban még nagyjából egy évtizedet várni kell - mondta az InfoRádiónak Noszek László egyetemi adjunktus. A fül-orr-gégész arról is beszámolt, hogy a parlagfű koncentrációja már most is magas, és a jelenlegi időjárás miatt erőteljes és hosszan tartó szezonra kell számítani.

Erőteljes és hosszú pollenszezonra számíthatunk - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó fül-orr-gégész, aki hozzátette: már hetek óta viszonylag magas a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, ráadásul az időjárás is kedvez a növénynek.

Noszek László elmondta: nehéz különválasztani, hogy az allergia parlagfű vagy bármilyen más növény miatt alakul-e ki. A mai gyógyszerektől az várható el, hogy a felső légúti allergiában szenvedők tünetei megszűnjenek.

Az úgynevezett oki-terápiára nem minden esetben van lehetőség, Ezek az immunterápiák csak bizonyos típusú, súlyos allergiák megszüntetésére alkalmasak, az általános, sok millió ember megbetegedését okozó pollen- és porallergiák esetében nem lehet alkalmazni.

Az egyetemi adjunktus szerint egy évtizeden belül lehetőség lesz lényegesen több allergiás megbetegedés oki-gyógyítására is, de addig is a tünetek enyhítése sem másodrendű dolog. Ha ugyanus nem enyhítik a tüneteket, akkor az allergiás sok más betegségre is hajlamos lesz, és könnyebben kap el felső légúti fertőzéseket - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×