eur:
401.7
usd:
364.19
bux:
72814.07
2024. október 3. csütörtök Helga

Gondokat okoz a sok eső Szabolcsban

Főként vízszivattyúzások és fakidőlések adtak munkát a tűzoltóknak a két napja tartó esőzések nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; a 40-100 milliméternyi csapadék miatt a térség folyóin több méteres vízszintemelkedések várhatóak, emellett a nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is.

A megyei katasztrófavédelem ügyeletén az MTI érdeklődésére szerdán elmondták: kedden összesen 43 esetben riasztották a megyeszerte a tűzoltókat, ebből 35-ben vízszivattyúzáshoz és útra dőlt fák eltávolításához hívták őket. A két napja tartó esőzés miatt pincék és garázsok teltek meg vízzel, de több településen - így például Újfehértón és Nyíregyházán - az utcáról is el kell szivattyúzniuk az esővizet.

Lakóházak egyelőre nincsenek közvetlen veszélyben, de a belvíz további gondokat okozhat majd az ingatlanokon.

Idén júliusban a sokévi átlagot jóval meghaladó csapadékmennyiséget regisztráltak a megyében, ahol vannak olyan területek ahol 140 milliméternyi eső esett - közölte Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője szerdán az MTI-vel. Hozzátette: az elmúlt napokban átlagosan 40 milliméternyi csapadékot mértek Szabolcsban, egyes területeken a múlt hét csütörtök óta 100 milliméternyi eső esett, ami kétszerese a havi átlagnak.

A nyíregyházi vízügyi szervezet igazgatóhelyettese elmondta: a folyók külföldi vízgyűjtőjén nem esett sokkal több eső, mint itthon, így rendkívüli árvízi védekezésre nem lesz szükség. A térség folyóin ugyanakkor áradásra számítanak a szakemberek, de árvízvédelmi készültséget várhatóan csak a Krasznán kell majd elrendelni. A Tisza felső szakaszán például kétméteres vízszintemelkedés várható: a folyó medre megtelik, s a hullámtér is víz alá kerül; ez főként a strandolóknak okozhat bosszúságot.

A védelemvezető-helyettes vélekedése szerint a belvíz tekintetében már súlyosabb a helyzet: magasak a vízszintek a csatornákban, ezért a tervek szerint belvízvédelmi készültséget rendel el a vízügyi igazgatóság Felsőszabolcs két védelmi szakaszán - a térség egyik területen már érvényben van riasztás. A Nyírség két belvízi szakaszán szintén másodfokú készültségre készülnek, melyet vélhetően a Szamos-Krasznaközre is ki kell majd terjeszteni. Az igazgatóság szinte összes szivattyútelepe dolgozik, de azt sem tartja kizártnak Dajka István, hogy helyenként homokzsákokkal is magasítani kell majd a csatornák töltéseit.

Mint mondta, az elmúlt hónapban nagyjából tízezer hektár alatt volt a belvízzel elöntött terület nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az utóbbi napokban azonban a sok eső hatására ez akár a duplájára is emelkedhetett. A vízügyi szakember hozzátette: ez főként a mezőgazdasági munkákban okoz gondokat, mivel a gazdák a munkagépekkel nem tudnak rámenni a felázott földekre.

Az eső miatt teljesen leálltak a megyében a betakarítási munkálatok - közölte Mátyás László, a térségi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezető falugazdásza az MTI-vel. Az átlagosan 100 milliméternyi csapadék és belvíz miatt az eddigi adatok szerint mintegy 1.800 hektárnyi őszi búzát nem lehet learatni a földeken. Amennyiben az időjárás nem változik, a további belvízfoltok képződhetnek a szántóföldeken, ráadásul a már learatott termények minősége és mennyisége is elmarad a korábbi várakozásoktól.

Mátyás László szerint a gazdák az értékmentésre törekednek, s minden rendelkezésükre álló eszközzel - akár bérkombájn fogadásával - igyekeznek learatni a földeken lévő terményeket. A hét végére már jobb időt jósol a meteorológia, így remények szerint az aratás hamarosan tovább folytatódhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×