eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

"Részben a hálapénz tartja életben az egészségügyet"

Az egyik kórházi szakmai szervezet szerint részben a hálapénz tartja életben az egészségügyet. Vezetőjük úgy véli: az ellátórendszerben ott alakultak ki a hiányszakmák, ahol nem volt csúszópénz. Az egészségügyi államtitkár-helyettes reagálásban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a rezidensrendelettel már megtette az első lépést a paraszolvencia visszaszorításához.

 Hatalmas méreteket öltött a hálapénzrendszer az egészségügyben. A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének elnöke szerint évente több tízmilliárd forintot adnak borítékban a betegek az orvosoknak. Pusztai Dezső szerint részben a hálapénz tartja életben az egészségügyet, ugyanakkor pusztán az orvosi fizetések növelésével nem lehet megoldani a problémát.

"Azt ma már nem vitatja senki, hogy ez a struktúra ezt az ellátási színvonalat az igényekhez képest nem tudja biztosítani. Vagy csökkenteni kell az ellátáshoz való hozzájutást, vagy úgy kell átalakítani a struktúrát, hogy a megfelelő ellátáshoz mindenki hozzájuthasson, a szolidaritás alapon történjen a finanszírozás, de végig kell gondolni, hogy mely centrumban, intézményben milyen ellátást adhassanak, és mit nyújthat az alapellátás. Ehhez kell rendelni a megfelelő kapacitást, és a személyi-tárgyi feltételek kialakításával a finanszírozást is" - mondta Pusztai.

Úgy tudjuk, az egészségügyi kormányzatot is foglalkoztatja a hálapénz kérdése. Cserháti Péter egészségügyi államtitkár-helyettes szerint az új kormány már megtette az első érdemi lépést a paraszolvencia megszűnéséért.

"Az van bennünk, hogy ketté kell választani a magánorvosi tevékenységet és az állami intézményben történő orvosi tevékenységet. Igenis bennünk van a fölháborodás és a változtatni akarás. Ennek egyik lépése a rezidensrendelet elfogadása volt. Az ágazatnak lehetősége van arra, hogy egyes hiányszakmákat preferálja és a hiányszakmákban a kezdőknél a szánalmasan alacsony fizetéseket, 50%-kkal megemelje. A következő feladat pedig az életpálya-modell megalkotása lesz" - mondta Cserháti Péter.

Egy tavalyi felmérés szerint a legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot. A megkérdezettek többsége szerint a z intézményekben az ember csak akkor kap külön figyelmet a gyógyítótól, ha pénzzel tömött borítékkal érkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×