eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

A harmadik világháborútól félnek legjobban az amerikaiak

Bizakodóak a jövő tudományos felfedezéseivel és gazdasági helyzetével kapcsolatban az amerikaiak: tízből hét ember biztos abban, hogy a 21. század közepére a kutatók kifejlesztik a rák ellenszerét, több mint ötven százalékuk szerint az Egyesült Államok gazdasága is erősebbé válik a következő évtizedekben. Sőt, az amerikaiak negyven százaléka arról is meg van győződve, hogy Jézus 2050-re visszatér a Földre.

A Pew Research Center kutatócsoportja több mint ezerötszáz embert kérdezett meg arról, mit vár a következő ötven-száz évtől: az amerikaiak többsége optimista, 71 százalékuk például teljesen biztos abban, hogy még ebben az évszázadban megtalálják a kutatók a daganatos betegségek ellenszerét. Több mint kétharmaduk szerint a szakembereknek olyan mesterséges végtagokat is sikerül kifejleszteniük, amelyek pont úgy működnek majd, mint a valódiak. Több mint nyolcvan százalékuk pedig arról is meg van győződve, hogy néhány évtizeden belül a számítógépek is úgy tudnakmajd kommunikálni, ahogy az emberek.

A megkérdezettek kétharmada bizakodó az Egyesült Államok jövőjét illetően, 56 százalékuk szerint az amerikai gazdaság is erősebbé válik a következő negyven évben. Ugyanakkor a legtöbben abban is biztosak, hogy a Föld komoly energiakrízis elé néz, minden második ember pedig attól tart, néhány évtizeden belül kitörhet a harmadik világháború. Sokan foglalkoznak a terrortámadások gondolatával is, a kutatásban részt vevők 53 százaléka biztosra veszi, hogy a terroristák a jövőben nukleáris fegyverrel is megtámadják az Egyesült Államokat.

A Pew Research Center munkatársai szerint az eredmények visszaesést mutatnak az 1999-es felméréséhez képest - vagyis az amerikaiak tizenegy éve optimistábban szemlélték a jövőt, mint ma.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×