eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nem vagyunk egyedül: minden hatodik EU-állampolgárnak gondot okoz a számlák kifizetése

Minden hatodik európai uniós lakos állandó nehézségekkel küzd a háztartási számlák kifizetésekor, és az uniós polgárok háromnegyede úgy gondolja, hogy országukban az előző évben nőtt a szegénység - derül ki egy friss uniós közvélemény-kutatásból.

Andor László, az Európai Bizottságnak a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős tagja szerint úgy "a felmérés eredményei megerősítették, hogy a szegénység nagy jelentőségű probléma az EU-ban, és a jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzet tovább ront a helyzeten. A válság érezteti hatását: az európai polgárok jelentős hányada ma nehezen jön ki fizetéséből."

A bizottsági közlemény szerint általánosan elmondható, hogy az uniós polgárok úgy érzik: a szegénység tavaly "minden szinten növekedett".

Az unió a biztos szerint hathatós üzenetet kíván küldeni polgárainak, jelezve, hogy Európának az eddiginél igazságosabbnak és befogadóbbnak kell lennie. Ezt szolgálja a következő tíz évre vonatkozó, átfogó gazdaságpolitikai, versenyképességi és foglalkoztatási stratégia (Európa 2020) is, amelynek egyik legfontosabb eleme éppen a szegénység mérséklése.

Andor emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a programot a múlt héten elfogadva célul tűzték ki, hogy a következő évtizedben 20 millió európait emelnek ki a szegénységből, és megszüntetik társadalmi kirekesztettségüket.

Ehhez minden döntéshozói szinten további intézkedéseket kell hozni, a helyi önkormányzatoktól kezdve a régiókon és országokon át az uniós szintig - hangsúlyozta. Jelezte, hogy a következő hónapokban a tagállamok nemzeti programokat dolgoznak ki egyebek között a szegénység csökkentésére.

A felmérés tanúsága szerint a régi és új EU-tagállamok polgárai között nincs lényegi különbség a szegénység megítélésével kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy országukban az elmúlt években növekedett-e a szegénység, a legtöbben Görögországban (94 százalék) és Franciaországban (90) válaszolták igennel, míg Magyarországon a megkérdezettek 84 százaléka. Nagyok a regionális különbségek is: Belgium franciaajkú vidékein háromszor annyian panaszkodnak a szegénység növekedésére, mint a flamand Antwerpenben (13 százalék).

A közlemény szerint a görögök 58 százaléka számára jelent napi küzdelmet a háztartási számlák kifizetése. A magyarok esetében ez 33 százalék, míg Hollandiában vagy Dániában csak a lakosság négy százaléka panaszkodik erről. Saját háztartásuk jövőjét illetően a románok a legpesszimistábbak, a magyarok "csak" a hatodikak a borúlátásban. A majdani nyugdíjukat illetően az európaiak 73 százaléka aggódik - úgy érzik, vagy kevesebb nyugdíjat kapnak, vagy tovább kell dolgozniuk a jelenlegi rendszerben várhatónál.

A magyar biztos sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a szegénység elleni harc szempontjából sem mindegy az államháztartási konszolidációt szolgáló intézkedések időzítése. Ezeket nem szabad korábban bevezetni a kelleténél, és külön ügyelni kell arra, hogy arányosan sújtson minden réteget - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×