eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jó hír az allergiásoknak: új mogyorófajtát fejlesztenek ki

Öt éven belül olyan földimogyorót is lehet majd vásárolni az élelmiszerüzletekben, amely az allergiásoknál sem vált ki légzési nehézséget - állítják amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által finanszírozott kutatásban részt vevő szakemberek jelenleg különböző mogyorófajták keresztezésén dolgoznak, így próbálnak kifejleszteni egy olyan típust, amely egyáltalán nem tartalmaz allergén anyagokat. "Ha minden jól megy, öt éven belül akár az üzletekben is meg lehet majd vásárolni ezt a mogyorófajtát" - mondta Soheila Maleki, a kutatás vezetője.

A BBC-nek nyilatkozó szakember kiemelte, még nem sikerült kifejleszteniük a teljesen allergénmentes változatot, de az alacsonyabb fehérjetartalmú mogyorófajták is segíthetnek az allergiában szenvedők immunterápiájában. A módszer lényege, hogy folyamatosan növekvő mogyorómennyiséghez szoktatják az allergiás emberek szervezetét, így az immunrendszer "megtanulja", hogyan viselje azt el.

Az Egyesült Államokban mintegy négymillió ember szenved ételallergiában. Évente 150 ezren vesztik életüket allergiás roham miatt, az esetek felét földimogyoró okozza. A mogyoróallergia leggyakrabban légzési nehézségeket okoz, a legsúlyosabb állapotban lévőknél azonban akár egyetlen szem is anafilatikus sokkot okozhat: ilyenkor feldagad a testük, nem kapnak levegőt, a vérnyomásuk pedig lecsökken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×