eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A világ második legjobb kadarkája

A viccesnek szánt cím egy kadarka bemutatását vezeti be. Eszterbauer János szekszárdi kadarkája nagyon finom, de hogy "hányadik a világon", azt természetesen nem tudom megmondani, és mindez szerencsére nem is érdekes. Az első tucatban nagy valószínűséggel benne lehet.

A kadarka egy virtigli "marketingbor", sokkal többet beszélünk róla, mint amennyiszer isszuk. Én igyekszem képben lenni kadarka-ügyben, mert szeretem.

A kadarkát bőszen besoroljuk a hungarikumok közé, pedig eredetileg annyira magyar, mint a csevapcsicsa, vagy a hamburger, hogy egy még rosszabb példát mondjak. A kadarkát a török hódításnak "köszönhetjük", a török elől magyar földre menekülő délszlávok ugyanis hozták magukkal kedvenc szőlőjüket.

Eszterbauer János kadarkája tanári módon teljesíti azokat a kritériumokat, amelyekről manapság úgy gondoljuk, hogy egy remek kadarkának teljesítenie kell. Tömören: legyen egy könnyű, ám zamatos, intelligensen összetett, ugyanakkor logikusan érthető, követhetően strukturált, gazdag illatú és finom ízű vörösbor.

Egy nagybetűs Kadarkában természetesen nem mutatkozhat az új tölgyfahordós érlelés csokoládé-vanília íz- és illatképe, ha ilyen előfordulna, az egyenértékű azzal, ha valaki sáros gumicsizmában jelenne meg gyermeke esküvőjén.

Ezt a leírást lehet "egyszerűsíteni" is: a jó kadarka legyen egyszerre sok és "kevés", ne legyen nehézkes, ne uralkodjon-basáskodjon, legyen ezzel szemben határozottan karakteres, elegánsan zamatos, tolakodás nélkül sokat mondó, ravaszul fűszeres. A klasszikus zenére nyitott borszakértők kadarkázás közben, könnyes szemekkel, Mozart és Beethoven nagyságának eltérő mibenlétéről szoktak eszmét futtatni. (A kadarka természetesen Mozart...)

Az Eszterbauer pincészet (borász: Pálinkás Laci - idézet a hátcímkéről) kadarkája gyakorlatilag egy az egyben megfelel a fenti definícióknak.

Ehhez túl sokat már nem lehet, és nem is érdemes hozzátenni, ám a rend kedvéért legyen itt néhány elem a kóstolási jegyzetből. Komplex illat: tavaszi föld, fűszerek, egzotikus, némileg buja virágok. Ízben játékos, nem tolakodó savak, puha bársonyosság, lágyan simogató, puha korty, az utóízben virgoncan csiklandozó savak és fűszeresség.

(A bor fogyasztói ára 2000 forint körüli, ez az élményt tekintve kifejezetten nem sok.)

Eszterbauer Jánosék borait az utóbbi években sokan megkedvelték, hiszen a kadarka mellett a többiek is szépen teljesítenek. A pincészet a nemzetközi "porondon" is sikeres: igen jó eredményeket értek el például a legutóbbi brüsszeli borversenyen.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×