eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Ahol a legtöbb esélyük van az embereknek megöregedni

Az izlandi férfiaknak és a ciprusi nőknek a legkisebb a halálozási kockázata egy új tanulmány adatai szerint, amelyet a The Lancet című brit orvosi folyóirat pénteken megjelent száma ismertet.

Az 1970 és 2010 közötti időszakra vonatkozó elemzés egyre szélesedő rést mutat a 60 éves életkornál korábbi halálozási kockázatban a legjobb és a legrosszabb értékeket felmutató országok között. Egészségügyi szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a gyermekhalálozás csökkenése és az egészségügyi rendszerek fejlődése a felnőttek halálozási kockázatának csökkenését vonja maga után. A most közzétett elemzés azonban mást jelez.

Ausztrál és amerikai kutatók 187 ország halálozási arányait számították ki kormányzati regiszterek, népszámlálások, felmérések és más források adatainak felhasználásával. A tanulmány elkészítését a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta. Christopher Murray, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa kollégáival egy összetett képlet alkalmazásával azt számította ki, mekkora annak valószínűsége, hogy egy 15 éves egyén 60 éves kora előtt meghal.

Az elmúlt negyven évben csak néhány országban csökkent két százaléknál nagyobb mértékben a halálozási arány, ezek: Ausztrália, Olaszország, Dél-Korea, Chile, Tunézia és Algéria. Az Egyesült Államok lecsúszott a 49. helyre a nőknél és a 45. helyre a férfiaknál, megelőzi valamennyi nyugat-európai ország, valamint Peru, Chile és Líbia is. A halálozási arány a férfiaknál Szváziföldön volt a legnagyobb, a nőknél Zambiában, a legjobb a férfiaknál Izlandon, a nőknél Cipruson.

Jelentősen romlott a halálozási arány a kelet-európai országokban, a szakértők feltevése szerint nagyrészt az egészségügyi rendszer szétesése és a dohányzás elterjedtsége miatt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×