INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A kormánypártok és az ellenzék is korlátozná a pattogatott kukorica árát

InfoRádió / MTI
Törvényben korlátozná a pattogatott kukorica és más, mozikban kapható rágcsálnivalók árát egy izraeli képviselő.

"Nem kellene a publikumnak jelzálogot felvennie a házára, ha egy italt meg snacket szeretne venni a filmnézéshez" - példálózott javaslata indoklásaként Carmel Schama, a kormányzó Likud párt képviselője a Jediot Ahronot című helyi lap szerdai száma szerint.

A knesszetben ülő politikus kijelentette, hogy törvényjavaslatát a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is támogatják.

Schama elképzelése szerint az árszabályozás nemcsak a mozikat, hanem más rendezvényhelyszíneket, így például sportcsarnokokat és stadionokat is érintene.

Az izraeli filmszínházakban egy nagy adag pattogatott kukorica átszámítva valamivel több, mint 1000 forintba kerül. Ez durván kétszerese a szupermarketekben fizetendő árnak, és mintegy tízszerese az otthon készített pattogatott kukorica költségének.

A moziüzemeltetők populista húzásnak nevezték Schama javaslatát, amely szerintük semmibe veszi a szabad piac szabályait. Jaakov Cohen, az ország egyik legnagyobb mozi-komplexumának tulajdonosa a lapnak azt mondta, hogy a filmszínházak jóformán semmit sem keresnek a belépőjegyekkel, így az étel- és italárak korlátozása az egész ágazatot tönkretenné.

A címlapról ajánljuk