eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A fekete fokhagyma az új őrület a gasztronómiában

Ugyanaz az íz, mégsem lesz tőle rossz a leheletünk - ezt tudja a fekete fokhagyma, amit már egy ideje használnak Thaiföldön, Koreában, múlt évben pedig az amerikai piacra is betört, sőt már elegáns londoni éttermek séfjei is használják.

Aki már kipróbálta, állítja: ugyanolyan íze van, mint a hagyományos fokhagymának, azzal a különbséggel, hogy nem lesz tőle rossz a leheletünk. Úgy állítják elő, hogy magas hőmérsékleten egy hónapon keresztül érlelik a hagyományos fokhagymagumókat, így az kívülről teljesen normálisnak néz ki, de ha meghámozzuk, akkor látszik a különbség: a fekete és kissé rágós hús.

Ázsiában már számos étel, különösképpen a halfogások elkészítéséhez használják, de üdítőitalokat is ízesítenek vele. Nemrég került át az Egyesült Államokba, és már London elegáns éttermiben is használják.

A fűszer azonban nem olcsó: amíg egy hagyományos gumó a legtöbb szupermarketben 100 forint körül kapható, addig a fekete színűért hat fontot, közel kétezer forintot kérnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×